Kokt hummer – enkelt och gott med äppelkräm

Så gör du godaste hummern

Foto: Emma Mattsson
Lättlagad lyx - hummer med äpple, pepparrot och fänkål.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

– Avskalat och enkelt med tydliga smaker. Man ska inte krångla till mat smakmässigt – här får hummern smak av äpplet och pepparroten och fänkålen – det smakar som det låter, tipsar kocken Markus Aujalay.

Hummer med äppelkräm

Antal: 4 personer Förberedelesetid: 1h 15 min Tillagningstid: 45 min

Ingredienser:

  • 2 kokta humrar

  • 2 msk olivolja

  • Salt och peppar

Äppelkräm:

  • 2 gröna äpplen

  • Saft från 1 citron

  • 2 msk strösocker

  • 3 msk god majonnäs, gärna hemmagjord

  • Salt och peppar

Fänkålssallad:

  • 1 liten fänkål, tunt skivad

  • 1 bit pepparrot, skuren i tunna strimlor

  • 1 kruka dill, plockad

  • 1 ask kryddkrasse

  • 1⁄2 grönt äpple, tunt skivat

  • 6 rädisor, tunt skivade

  • 3 msk olivolja

  • 2-3 msk citronsaft

Gör så här:

  1. Rensa och skär hummern i mindre bitar. Krydda med olja, salt och peppar.

  2. Äppelkrämen: Skala äpplena och skär bort kärnhuset. Skär i små bitar. Täck äpplebitarna med vatten i en kastrull, tillsätt socker och citronsaft och koka tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt ånga av ordentligt. Tillsätt majonnäsen och mixa slätt. Smaka av med salt och eventuellt några extra droppar citronsaft.

  3. Fänkålssalladen: Lägg fänkål, rädisor och pepparrot i kallt vatten i en timme så de blir riktigt spröda och spänstiga. Låt rinna av ordentligt. Blanda samtliga ingredienser och smaka av med olivolja, citronsaft, salt och peppar.

  4. Lägg upp hummerbitarna och fänkålssalladen på tallrikar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Högtider