4 fruktiga maträtter

MAT & DRYCK

Färsk frukt och kryddor Monika Ahlberg bjuder på solbuffé med sting!

Foto: Peter Knopp
Namn: Monika Ahlberg. Ålder: 41. Yrke: Matkreatör, författare, föredragshållare. Aktuell med boken Monikas buffémat (Ica Bokförlag). Arbetar nu med böckerna Klassiska tårtor på mitt sätt och Min mat (Båda Prisma). Arbetsplats: Hemma i köket. Bakgrund: Självlärd på Rosendals trädgårdar i Stockholm. Skolad av egna misstag. År i yrket: 13. Familj: Maken Thommy Berggren, barnen William 7, Rakel och Beata 3. Bor: På Djurgården i Stockholm. Favoriträtt: Torsk! Jag är ju trots allt från västkusten... Vad är det värsta du ätit? Jag älskar all mat, har inte ens några motbjudande matminnen från barndomen. Favoritkrydda: Salt! Alltid i kylskåpet: Smör, fet grädde och röd mjölk. Äkta råvaror förhöjer smaken. Är man rädd för fett, tar man en mindre mängd.

Matkreatören och författaren Monika Ahlberg har kommit ut med en ny bok som heter ”Monikas buffémat” (Ica Bokförlag). I den finns samlade recept för alla tillfällen.

– Det är viktigt att prova sig fram, menar hon. Jag går aldrig strikt efter recept, kan inte en följa mina egna.

Vad är ditt matmotto?

– Ska maten smaka, ska den ligga vackert. För mig är det lika viktigt till vardags som till fest.

– Det ligger drivor med porslin hemma. Överallt – till och med under vardagsrumssoffan.

– Jag köper nytt hela tiden och kastar aldrig något. Går ett fat sönder, krossar jag det lite till och fogar ihop det till ett nytt ”mosaikfat”.

Du är självlärd. Vad har du gjort för att lyckas?

– Misstag! Först då tvingas man använda fantasin. I dag, när jag föreläser för kockar, kan de rätta mig: ”Så kan man ju inte göra.” Men det vet ju inte jag, så jag har ju gjort så ändå...

Vilken krydda piffar till de värsta fadäser?

”Persilade” är en örtkrydda som jag inte heller kan leva utan. Den finns i välsorterade butiker och saluhallar. Basilika och vitlök gör också underverk.

Limemarinerade räkor

8 personer

Foto: Peter Knopp

Parmaknyten med färskost

8 personer

Foto: Peter Knopp

Rödbetor med pepparrotsgrädde

8 personer

Foto: Peter Knopp

Jordgubbstårta med fläder

8 personer

Foto: Peter Knopp

Cecilia Michanek