Skåning blev årets kock

MAT & DRYCK

Pepprad högrev och pilgrims-mousseline tog hem priset

1 av 2 | Foto: Peter J Skogström, 33, jublar efter segern.

Årets kock är skåning - och favoritkryddan är kärlek.

Peter J Skogström, 33, vann årets kock-SM som hölls i Göteborg.

Receptet med skummig soppa på dill med kolja och pilgrimsmousseline fick juryn att smälta.

”Modigt och genialiskt! Mjuka, långa smaker och enastående teknik. En glad och vacker söndagsmiddag med perfekt hanterade råvaror.”

Så löd motiveringen när vinnaren avslöjades strax före klockan 19 på onsdagskvällen.

Sex kockar tävlade om priset, som inte gått till en skåning på tio år.

Möjligen är förklaringen att Peter egentligen har rötterna i Småland. Priset är i alla fall den prestigefyllda Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj i guld.

Fjärde gången gillt

Peter J Skogström jobbar i vanliga fall på krogen Mat & Vin på Stolpaberga i Bunkeflostrand.

Det blev fjärde gången gillt för hans del - han har varit i final i tävlingen tre gånger tidigare men snavat precis på målsnöret.

Uppdraget i år hade två huvudspår - dels en soppa på havets råvaror och dels en modern nordisk söndagsmiddag.

Förutom pilgrimsmousselinen och koljan i skummig dillsoppa svängde Peter ihop en pepprad högrev från Blentarp, serverad med gulbetsgalette, potatispuré, picklade rotfrukter och paradisäppelchutney.

Tävlade mot sin fru

Skogström är snart 34 år och tävlade mot sin fru Marie Skogström i semifinalen.

Han beskriver sig som en utpräglad tävlingsmänniska med stort tålamod. Peters matintresse väcktes redan på högstadiet. Matlagningen tar en stor plats i Peters liv, men han ägnar sig också åt golf, jakt och fiske.

Tvåa blev stockholmskocken Peter Johansson, 35, från krogen Lux Stockholm.

Trea blev en annan skåning - Jakob Lells från Skanörs Gästgifvaregård.

Caroline Olsson