Farsen med färsen

MAT & DRYCK

Karin Ahlborg: Industrin föredrar att mala ner köttet

Nu ska jag berätta en hemlighet.

Du skulle kunna köpa prima, helt kött för en spottstyver.

Men köttindustrin föredrar att mala ner det till köttfärs och sälja det billigt.

Det är inte så förbenat länge sedan en tajt matbudget kunde räddas genom att man kunde köpa billigt framdelskött och göra ett långkok.

Framdelsköttet, det är alltså bland annat bog, bringa och märgpipa.

Gott, mustigt, grovtrådigt kött som blir underbara grytor, soppor eller varför inte pepparrotskött.

Men det tar tid att laga till.

I dag klagar köttindustrin över att ingen vill köpa det.

I stället mals det ner till köttfärs.

Och tacka för att ingen köper det.

Till de priserna!

Jag kollade runt i helgen.

Märgpipa kostar 88 kronor kilot hos Coop. Högrev kostar 77 kronor och hos Ica tar man 74 kronor kilot för bog.

Samtidigt säljer man lövbiff av innanlår (mörare bakdelskött) för 99 kronor kilot och nötstek av ytterlår för 69 kronor kilot.

Allt sunt förnuft säger ju att kött som behöver tillagas längre också ska vara billigare.

Men bredvid paketen med framdelsköttet ligger köttfärs, malt av framdelsköttet, och kostar mindre än hälften: 40 kronor kilot.

Sanningen om lågpriskriget är ju att det är den redan billiga maten – falukorv, vita bönor, industriköttbullar – som blir ännu billigare.

Där kan man ju alltid dryga ut produkterna med mer vatten och mer potatismjöl.

Men alternativen till dyrt bakdelskött har ingen brytt sig om.

Ica köper in sitt nötkött för 18–20 kronor kilot oavsett styckningsdetalj. Sedan tar de ut så mycket de rimligen kan av kunden.

Finns det någon som vill betala 74 kronor kilot för bogkött, så varsågod.

Hit till köttdisken sträcker sig nämligen inte lågprisambitionen.

För den som jagar priser skulle det vara mycket mer värt att kunna köpa billigt kött av mer krävande delar än att spara in en spänn på en falukorvsring.

Så, har du tips på bra köttbutiker där de sätter rimliga priser på de olika delarna, mejla mig så kan jag vidarebefordra tipsen.

HEJA!

BUUUUU!

Karin Ahlborg