– Kan man dricka vin till sill?

Av: 

Zendry Svärdkrona

Mat & Dryck

Camilla Settlin chattade med läsarna

Phylloxera Vastatrix säger: Hej Camilla! Är det okej att snapsa och dricka vin parallellt vid midsommarbuffen? Finns det risk för att smaklökarna bedövas av spriten så att vinet inte kommer till sin rätt?

   Camilla Settlin säger: Ja tyvärr är det så att smaklökarna "bedövas" av spriten. Men för den delen behöver den inte ta bort hela njutningen av att dricka vin därefter, se till att äta något neutraliserande emellan. Smakrikare viner har en större "chans" än lättare viner i tävlan om dina smaklökars uppmärksamhet, efter nubben vill säga. Ha en härlig midsommar!

sisse säger: Hej, vi ska fira midsommar i Finland. Finns det vin därifrån?

   Camilla Settlin säger: Jag inte provat något vin från Finland, och vågar inte uttala mig om ifall de har några vingårdar som producerar vin till konsument. Hur som helst vet jag inte i nuläget, men ska forska vidare i saken!

Anders säger: Hej Camilla,

Jag gillar tysk riesling, gärna äldre, i sommarbersån.

Äldre riesling kan ju få en smak av petroleum, och min fråga är nu om denna petroleumsmak kommer som ett adelsmärke från ett skickligt vinmakeri eller om smakämnet sitter i druvan och därför kan uppkomma i princip i vilken Moselblümchen som helst ?

Camilla Settlin säger: Druvans karaktär ter sig så att dessa petroleumtoner kommer successivt med lagring. Men vinets finessrikedom blir så mycket större i ett vin som kommer från ett skickligt vinmakeri och bra växtförhållande.

Liv säger: Finns det något vitt lådvin att rekommendera till maten (inte sill) utan huvudrätt?

   Camilla Settlin säger: Prova gärna det sydafrikanska Drostdy-Hof Chardonnay Viognier. Ett fräscht och fruktigt vitt vin i god balans.

Karin76 säger: På dagen blir det ju snaps och öl, men vi tänkte grilla på kvällen. Det blir både kött (entrecote) och fisk (lax) Eftersom alla inte äter kött i vårt sällskap. Finns det något vin som passar både och eller ska vi köpa både vitt och rött?

   Camilla Settlin säger: Det bästa alternativet är att köpa både vitt och rött. Annars går det hyggligt bra med ett medelfylligt rött vin med generös fruktighet och mjuk strävhet. Dock styr rätternas tillbehör i mångt och mycket valet av vin.

Hasse säger: hej, kan man verkligen dricka vin till sill? Vilket vin, i så fall?

   Camilla Settlin säger: Nja, vi föredrar öl. Sillinläggningar domineras ofta av syra, så om man absolut vill dricka vin till så vore det läge att välja ett vin med hög syra som orkar stå emot sillsmaken någorlunda. Vissa sillinläggningar drar lite mer åt det söta hållet, så då kan tänkas att ett vitt vin med generös fruktkoncentration kan stå upp. Men som sagt, öl är svårt att slå.

Maggan säger: Vi ska ju äta ute och vara många så jag tänkte köpa en bag-in-box (praktiskt). Har du någon favorit bland de röda. Jag gillar Pasqua, men du kanske har något annat tips på rött?

   Camilla Settlin säger: Pasqua är bra. Andra röda boxar som är värda att köpa är t ex Santa Inés Reserve Cabernet/Carmenere från Chile, Podium Pinotage från Sydafrika eller Réserve de la Condamine från Frankrike.

mia säger: Hej Camilla. Om man vill göra en god dagens till midsommarhelgen, vilken läskeblask rekommenderar du att man blandar i vinet? Och vilket vin är billigt och bra till detta?

Trevlig Midsommar!

   Camilla Settlin säger: "Dagens" är inte mitt starka kort, men vad jag vet så är sprite ett bra val. Vad gäller vinet så blir det billigast med box. Billiga, trevliga vita boxviner är t ex Drostdy-Hof Steen för 162 kronor eller Foot of Africa för 165 kronor.

Lina säger: Det ska ju bli varmt på midsommar så jag tänkte att en fördrink rosevin kunde passa. Något tips mellan 60 och 90 kr, ungefär?

   Camilla Settlin säger: Utbudet på goda roséviner är inte alltför stort tyvärr, men några som sticker upp är iallafall Les Clos de Paulilles från Frankrike, Santa Rita Cabernet Sauvignon från Chile eller Agramont Cabernet Sauvignon Rosado från Spanien.

ekberg säger: Hej Camilla, Jag letar efter en god champagne nu till midsommar men har hört att billiga champagner är skräp.Har du något att rekommendera?

   Camilla Settlin säger: Billiga champagner behöver inte vara skräp. Goda, välgjorda och mycket prisvärda är t ex Delamotte Brut (229kr), Pierre Pieters Cuvée de Réserve (228kr), André Clouet Grande Réserve (239kr) och Launois Bland de Blancs Brut Cuvée Reservée (239kr). Lycka till!

Moderator säger: Dagens sista fråga kommer från "Vin!"

vin! säger: Hej, vi ska på stor fest och vill gärna ha med oss något gott vin till värdparet. Pris: omkring 300 kronor. Några tips?

   Camilla Settlin säger: Köp gärna ett gott amaronevin som t ex Tommasi Amarone (239kr) eller Vaio Armaron Amarone (349kr) alternativt ett "vanligt" rött vin som Tenuta Belguardo från duktige producenten Marchesi Mazzei, Toscana, Italien. Om inte annat så kan ni säkert få goda råd i butiken ni handlar i.

Moderator säger: Chattet är slut! Tack till Camilla och våra läsare, ha en trevlig midsommar!

   Camilla Settlin säger: Tack, och njut av en härlig midsommarhelg!

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång

Cervera

Publisert: