Nu kommer glöggnyheterna

Så smakar Blossa 18 och Edward Bloms nya lättvinsglögg

Knappt har kräftspadet svalnat innan de första glöggnyheterna dyker upp. Först ut är Edward Bloom med en ny lättvinsglögg, tätt följd av årets Blossa med klassiska italienska smaker.

Nu närmar vi oss advent och suget efter varm glögg ökar. Här är några av årets nyheter och en nygammal som gör come back.

Sedan 2003 har Blossa varje år tagit fram en årgångsglögg. Blossa 18 har fått smak av Italien med limoncello och medelhavskryddorna rosmarin, timjan och basilika.

Blossas Chief Blender Åsa Orsvärn är mycket nöjd med årets glögg.

– Glöggen är vit och har en tydlig citronkaraktär med en örtig bas där glöggkaraktären hålls nere. Örtigheten blandas lätt med glöggkryddorna så det blir en aromatisk smak i bakgrunden. Den är frisk och fruktig med citruskaraktär.

Glögg
Glögg

– Vi hade en idé om att vi ville tillbaka, lite närmare Norden. Vi ville göra något av örter och citron och då passar ju Italien väldigt bra. Limoncello är ju så italiensk som det kan bli.

Med kontakter på Amalfikusten, där limoncellon tillverkas, smaksattes årets glögg med ”Infusion limone” vilket är skal från en speciell sorts citroner, IGP Sorrento, typiska för trakterna, inlagda i sprit.

– Glöggen är lite grumlig, tänk på hur limoncello ser ut. En del ämnen i citronen är inte lösliga med vatten, men det ger väldigt mycket karaktär. Silar man bort det förlorar man mycket av citruskänslan. så vi har valt att filtrera så lite som möjligt, säger Åsa Orsvärn.

Åt vilket håll vänder ni blicken nästa gång?

– Jag vet men jag säger ingenting, säger Åsa Orsvärn Tidpunkten jag lättast försäger mig på var för några veckor sedan eftersom jag redan jobbar mycket med nästa års smak. Skulle någon fråga vad det är för smak då vore det lätt att råka avslöja 2019 års smak.

– Årets smak är väldigt trevlig och den dricker jag gärna kall eller rumstempererad, jag dricker aldrig årgångsglöggen varm. Den fungerar också som en drink före maten, med bubbelvatten eller lite vin i. Då får man en långsam övergång till julen och sedan kan man övergå till den röda, varma, glöggen närmare jul, säger Åsa Orsvärn.

Edward Bloms lättvinsglögg kommer att finnas i dagligvaruhandeln från slutet av oktober och kostar cirka 35 kr.

Blossa 18 di Limone finns i Systembolagets beställningssortiment från den 19 september. 110 kronor, artikelnummer 84400.

Edward Bloom och hans lättvinsglögg.
Edward Bloom och hans lättvinsglögg.

Edward Blom har tillsammans med Saturnus tagit fram en ny lättvinsglögg, visionen var mycket av allt och inget modernt trams. Ett gott fylligt avalkoholiserat rödvin i botten, mörkt farinsocker, torkade frukter som russin och fikon, generöst smaksatt med de klassiska glöggkryddorna kanel, kardemumma, nejlika, ingefära och pomerans. Slutligen spetsat med en skvätt konjak.

– Det här är hur jag vill att en glögg med låg alkoholhalt ska smaka. Den är mindre söt än annan alkoholfri glögg och kryddorna tillsammans med den lilla gnuttan konjak ger den trycket som ofta saknas. Det är en alkoholfri glögg för vuxna, säger Edward Blom om sin skapelse.

Dufvenkrooks smaksatta glögg.
Dufvenkrooks smaksatta glögg.

Dufvenkrooks kommer med tre olika nyheter med smaksatt glögg, saffran, espresso och körsbärspralin. Samtliga är ekologiska och säljs i behändiga 375 ml flaskor.

Glögg med bubblor.
Glögg med bubblor.

Glöet, som lanserades 2016 i Sverige är tillbaka. Kombinationen av traditionella glöggkryddor tillsammans med mousserande vin från Spanien ger en spännande och bubblig upplevelse.

Blåbär har satt smak på glöggen.
Blåbär har satt smak på glöggen.

Vinfabriken lanserar en kryddig glögg på blåbär med smak av vanilj och ingefära.

Blossas alla smaker sedan start:

 • 2003: Pomerans
 • 2004: Vinteräpple
 • 2005: Hjortron & armagnac
 • 2006: Lingon & enbär
 • 2007: Havtorn & kanel
 • 2008: Blåbär
 • 2009: Clementin
 • 2010: Saffran
 • 2011: Arabica
 • 2012: Yuzu & ingefära
 • 2013: Hallon & nypon
 • 2014: Lavendel
 • 2015: Earl grey
 • 2016: Kråkbär
 • 2017: Old Delhi med mango, chili och spiskummin
 • 2018: Limoncello
Publisert:

LÄS VIDARE