Nu kommer glöggnyheterna
Så smakar Blossa 18 och Edward Bloms nya lättvinsglögg
Uppdaterad:
Julen 2020
Knappt har kräftspadet svalnat innan de första glöggnyheterna dyker upp. Först ut är Edward Bloom med en ny lättvinsglögg, tätt följd av årets Blossa med klassiska italienska smaker.
Nu närmar vi oss advent och suget efter varm glögg ökar. Här är några av årets nyheter och en nygammal som gör come back.
Sedan 2003 har Blossa varje år tagit fram en årgångsglögg. Blossa 18 har fått smak av Italien med limoncello och medelhavskryddorna rosmarin, timjan och basilika.
Blossas Chief Blender Åsa Orsvärn är mycket nöjd med årets glögg.
– Glöggen är vit och har en tydlig citronkaraktär med en örtig bas där glöggkaraktären hålls nere. Örtigheten blandas lätt med glöggkryddorna så det blir en aromatisk smak i bakgrunden. Den är frisk och fruktig med citruskaraktär.
– Vi hade en idé om att vi ville tillbaka, lite närmare Norden. Vi ville göra något av örter och citron och då passar ju Italien väldigt bra. Limoncello är ju så italiensk som det kan bli.
Med kontakter på Amalfikusten, där limoncellon tillverkas, smaksattes årets glögg med ”Infusion limone” vilket är skal från en speciell sorts citroner, IGP Sorrento, typiska för trakterna, inlagda i sprit.
– Glöggen är lite grumlig, tänk på hur limoncello ser ut. En del ämnen i citronen är inte lösliga med vatten, men det ger väldigt mycket karaktär. Silar man bort det förlorar man mycket av citruskänslan. så vi har valt att filtrera så lite som möjligt, säger Åsa Orsvärn.
Åt vilket håll vänder ni blicken nästa gång?
– Jag vet men jag säger ingenting, säger Åsa Orsvärn Tidpunkten jag lättast försäger mig på var för några veckor sedan eftersom jag redan jobbar mycket med nästa års smak. Skulle någon fråga vad det är för smak då vore det lätt att råka avslöja 2019 års smak.
– Årets smak är väldigt trevlig och den dricker jag gärna kall eller rumstempererad, jag dricker aldrig årgångsglöggen varm. Den fungerar också som en drink före maten, med bubbelvatten eller lite vin i. Då får man en långsam övergång till julen och sedan kan man övergå till den röda, varma, glöggen närmare jul, säger Åsa Orsvärn.
Edward Bloms lättvinsglögg kommer att finnas i dagligvaruhandeln från slutet av oktober och kostar cirka 35 kr.
Blossa 18 di Limone finns i Systembolagets beställningssortiment från den 19 september. 110 kronor, artikelnummer 84400.
Edward Blom har tillsammans med Saturnus tagit fram en ny lättvinsglögg, visionen var mycket av allt och inget modernt trams. Ett gott fylligt avalkoholiserat rödvin i botten, mörkt farinsocker, torkade frukter som russin och fikon, generöst smaksatt med de klassiska glöggkryddorna kanel, kardemumma, nejlika, ingefära och pomerans. Slutligen spetsat med en skvätt konjak.
– Det här är hur jag vill att en glögg med låg alkoholhalt ska smaka. Den är mindre söt än annan alkoholfri glögg och kryddorna tillsammans med den lilla gnuttan konjak ger den trycket som ofta saknas. Det är en alkoholfri glögg för vuxna, säger Edward Blom om sin skapelse.
Dufvenkrooks kommer med tre olika nyheter med smaksatt glögg, saffran, espresso och körsbärspralin. Samtliga är ekologiska och säljs i behändiga 375 ml flaskor.
Glöet, som lanserades 2016 i Sverige är tillbaka. Kombinationen av traditionella glöggkryddor tillsammans med mousserande vin från Spanien ger en spännande och bubblig upplevelse.
Vinfabriken lanserar en kryddig glögg på blåbär med smak av vanilj och ingefära.
Blossas alla smaker sedan start:
2003: Pomerans
2004: Vinteräpple
2005: Hjortron & armagnac
2006: Lingon & enbär
2007: Havtorn & kanel
2008: Blåbär
2009: Clementin
2010: Saffran
2011: Arabica
2012: Yuzu & ingefära
2013: Hallon & nypon
2014: Lavendel
2015: Earl grey
2016: Kråkbär
2017: Old Delhi med mango, chili och spiskummin
2018: Limoncello
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Aloha Blossa 2019 – det här är årets smak
Pontus, 38, samlar på årliga Blossaglöggen
Julens knasigaste överraskningar
Räkor – 9 enkla recept med den lilla rosa godingen
Julköttbullar på två vis
45 min
Hemgjord knäck är extra gott
45 min
Mini-pajer med grönkål och ädelost
1 h 15 min
Extra god rödbetssallad
45 min
Dags för pepparkaksbak!
10 min
Inlagd sill på Pluras vis
15 min
Bjud på hemgjord snabbglögg
20 min
Fixa klassisk senapssill själv
1 h
Finfin strömming på julbordet
1 h
Överraska med klassiska klenäter
1 h
Hemgjord julkorv är bäst
2 h 20 min
Hemgjord senap recept – så gör du
20 min
Mumma recept – så gör du den goda juldrycken
15 min
Risgrynspudding recept – så lyckas du
35 min
Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet
Glöggmingel – nu tjuvstartar vi julmyset
Recept på godaste laxpatén
4 h 45 min
Godaste receptet på julsnaps
4 h 5 min
Beskedet: Då stänger Systembolaget i fyra dagar
Glöggnyheter 2020 – nu är de här
Aloha Blossa 2019 – det här är årets smak
Pontus, 38, samlar på årliga Blossaglöggen
Julens knasigaste överraskningar
Räkor – 9 enkla recept med den lilla rosa godingen
Julköttbullar på två vis
45 min
Hemgjord knäck är extra gott
45 min
Mini-pajer med grönkål och ädelost
1 h 15 min
Extra god rödbetssallad
45 min
Dags för pepparkaksbak!
10 min
Inlagd sill på Pluras vis
15 min
Bjud på hemgjord snabbglögg
20 min
Fixa klassisk senapssill själv
1 h
Finfin strömming på julbordet
1 h
Överraska med klassiska klenäter
1 h
Hemgjord julkorv är bäst
2 h 20 min
Hemgjord senap recept – så gör du
20 min
Mumma recept – så gör du den goda juldrycken
15 min
Risgrynspudding recept – så lyckas du
35 min
Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet
Glöggmingel – nu tjuvstartar vi julmyset
Recept på godaste laxpatén
4 h 45 min
Godaste receptet på julsnaps
4 h 5 min