Kanelbullens dag

Mjuka, varma och ljuvligt doftande kanelbullar – tips och recept

Reporter: Nina Kindbro

Publicerad:
Uppdaterad:
Nybakade kanelbullar på kanelbullens dag den 4 oktober.
Foto: Johnér
Nybakade kanelbullar på kanelbullens dag den 4 oktober.

Som vi längtar efter varma, doftande och nybakade kanelbullar. Torsdag den 4 oktober är det kanelbullens dag och dags att frossa. Här är bästa trixen för den perfekta kanelbullen.

Kanelbulle, kanelsnäcka eller kanelsnurra den mjuka bullen har flera olika namn. På torsdag den 4 oktober är det äntligen dags – kanelbullens alldeles egen dag. Idén att ge bullen en egen dag föddes av Hembakningsrådet när det fyllde 40 år 1999.

Kanelbullar har egentligen inte någon lång tradition i Sverige. Den existerade inte ens förrän en bit in på 1900-talet. Produkter med vitt mjöl, socker och smör blev vanligare först under 1900-talets andra och tredje decennium i Sverige. Ingredienserna var dyra och det var först när ekonomin blev bättre det fanns utrymme i hushållsbudgeten för att baka bullar. Sötat matbröd började vi äta först under efterkrigstiden.

I dag är det kanske mest tidsbristen som sätter stopp för bullbakandet hemma. Men varför inte hoppa över städningen och fylla hemmet med doften av nybakade bullar i stället. Vi lovar att trivseleffekten får alla att glömma dammåttorna i hörnen.

3 enkla tips för att lyckas med kanelbullarna – gör så här:

  1. Använd mjukt i stället för smält smör.

  2. Rör samman smör, socker och kanel innan du brer ut fyllningen på degen.

  3. Pensla bullarna med ägg – men först efter gräddningen – då får de en ”försegling” som håller inne fukten.

Hinner du inte baka just på torsdag kan baka och frysa in bullarna när du har tid. För perfekt resultat fryser du in dem så snart de svalnat till rumstemperatur. Tina dem sedan försiktigt i mikron när de de ska ätas och de kommer att smaka lika bra som helt nybakade.

Källa: Nordiska museet, Hembakningsrådet

Artikeln uppdaterad, 28 september 2018.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN