Himmelska chokladvåfflor

5 (4 röster)
Foto: Catarina König
Chokladvåffla med dulce de leche, grädde och banan av mästerkocksvinnaren Catarina König.

avClara Öhrn

MAT & DRYCK

Belgiska chokladvåfflor – lyxa till det med Sveriges mästerkock-vinnaren Catarina Königs härliga recept som serveras med dulce de leche, grädde och banan. Perfekt recept till våffeldagen.

Chokladvåfflor – med dulce de leche, grädde och banan

Portioner: 8 stycken Tid: 30 minuter

Ingredienser

  • 2 ägg, separerade (vitor i en skål och gulor i en annan)

  • 0,75 dl socker

  • 180 g smör, smält

  • 3 dl mjölk (alt havredryck)

  • 3,5 dl vetemjöl special

  • 0,5 msk bakpulver

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 4 tsk kakao

  • 1 dl chokladknappar

  • smör att pensla järnet med

Tillbehör

  • Lättvispad grädde

  • Dulce de leche (finns att köpa färdig i bakhyllan i välsorterade butiker)

  • Skivade bananer

Gör så här

  1. Sätt igång våffeljärnet.

  2. Smält smöret i en kastrull. Dra sedan bort från värmen och tillsätt mjölken.

  3. Blanda samman mjöl, bakpulver, kakao & vaniljsocker i en skål. Blanda väl.

  4. Vispa upp äggvitan hårt i en bunke, likt en toppig maräng.

  5. Vispa äggula med socker vitt och poröst i en annan bunke. Tillsätt sedan smör och mjölkblandningen.

  6. Vispa försiktigt i mjölblandningen till en slät smet.

  7. Vänd ner den hårt vispade äggvitan med en slickepott utan att röra för mycket. Vänd sedan ner chokladknapparna.

  8. Smöra järnet och mät i lagom med smet. Låt grädda 2-3 min tills gyllene. Håll koll på värmen.

  9. Servera de nygräddade våfflorna med dulce de leche, lättvispad grädde & skivade bananer.

ARTIKELN HANDLAR OM