Klassisk amerikansk hamburgare med vegofärs

Av: Aftonbladet

Publicerad:
 Klassisk amerikansk hamburgare – veganskt recept.
Foto: Stefan Wettainen
Klassisk amerikansk hamburgare – veganskt recept.

Klassisk amerikansk hamburgare – ”Jag säger inte att den här burgaren är den ultimata veganska burgaren, för någon sådan existerar inte. De blir hela tiden bättre, och det beror på vad du personligen gillar. Att du får göra som du vill är ju en av de fina grejerna med burgare. Men det är en rackarns god en”, säger Gustav Johansson.

Recepten är från boken ”Klassiska rätter på veganskt vis”. 

Klassisk amerikansk hamburgare

Antal: 10 stycken

Hamburgare är så mycket mer än en bit kött mellan två skivor bröd. Hamburgare är en idé. För vissa är den nästan en livsstil, eller i alla fall symbolen för en. Det kan låta lite överdrivet, men det ryms så mycket mer i idén med hamburgare än bara råvarorna. Det handlar så klart om jakten på den perfekta kompositionen, men också om allt runt omkring och om hur smal och nördig den kan vara, samtidigt som det är en av de mest inkluderade och lättillgängliga rätterna på planeten. Den kan vara billig eller dyr. Den kan vara snabb eller resultatet av timmar av slit. Inte konstigt då att veganska hamburgare har varit en av de absolut viktigaste och första bitarna att lösa på vägen bort från köttet. Både Impossible Meat och Beyond Meat satsade först och främst på att göra riktigt bra veganska burgare, och här i Sverige har jag själv blivit något av en vegoburgarambassadör genom mitt samarbete med restaurangkedjan Bastard Burgers där vi tillsammans har försökt att servera Sveriges bästa veganska burgare. Allt för att göra det lättare för folk att både äta hållbart och jävligt gott.

Ingredienser:

  • 825 g Anammas Formbara vegofärs

  • 2 stora gula lökar

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1/2 rödbeta

  • 1 msk BBQ-sås

  • 2 msk rökt paprikapulver

  • 2 msk ljus sojasås

  • 1 ½ msk mörk grönsaksfond

  • 1 msk rapsolja

  • svartpeppar

Klassisk burgardressing

  • 2 dl vegansk majonnäs

  • 2–3 msk finhackad gul lök

  • 2–3 msk finhackad ättiksgurka

  • 1 stor finhackad vitlöksklyfta

  • 2 tsk paprikapulver

  • 2 tsk vitvinsvinäger

  • 2 msk ketchup

  • 2 msk amerikansk gul senap

  • salt och svartpeppar

Fejkon:

  • 230 g rökt eller naturell fast tofu

  • 3 msk japansk sojasås

  • 2 tsk liquid smoke

  • 2 msk rapsolja

  • 1 tsk agavesirap

Till servering:

  • 20 skivor vegansk ost av cheddartyp

  • 10 hamburgerbröd

  • ketchup

  • amerikansk gul senap

  • 1 burk tunt skivad ättiksgurka

  • 1 skivad rödlök

  • 2 skivade tomater

  • 1 kruka krispsallad

Gör så här:

  1. Börja med dressingen. Blanda ihop alla ingredienser till en tjock dressing. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Låt dra i 20 minuter i kylskåp före servering för bästa konsistens.

  2. Gör fejkon. Om du använder vanlig naturell tofu bör du först vira in tofun i hushållspapper och lägga den i press mellan två skärbrädor med något tungt ovanpå i 30 minuter. Detta gör att tofun blir både fastare och absorberar marinaden bättre.

  3. Skiva tofun så tunt du kan, ju tunnare desto bättre. Det gör att fejkonet blir riktigt krispigt. Sedan kan du förmarinera bitarna i en påse tillsammans med marinaden i 1 timme och sedan fördela dem jämnt på en plåt med bakplåtspapper, hälla marinaden över och ugnssteka dem på 200 grader i 10–15 minuter. Du kan eventuellt behöva pensla marinad över då och då för att den bli jämnt fördelad. Eller så steker du skivorna i omgångar tillsammans med marinaden i en stekpanna. Fördela i så fall marinaden så att det blir lika mycket till varje omgång. När du steker kommer vattnet från marinaden att dunsta och kvar kommer du ha smakämnen från sojan och rökaromen som friteras in i tofun och göra den knaprig och god.

  4. Låt tofun svalna i några minuter före servering. Då blir den lite segare och knaprigare.

  5. Gör hamburgarna. Tina vegofärsen på ett fat i cirka 30 minuter tills den precis har tinat nog för att bearbeta för hand om den var fryst. De flesta formbara vegofärstyper ska inte värmas upp till rumstemperatur, då förlorar de förmågan att binda ihop, förvara dem därför i kylskåp tills de ska användas.

  6. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och riv rödbetan. Blanda ihop alla ingredienser tillsammans med färsen i en bunke, blanda noga med händerna så att allt fördelas jämnt. Smaka av med sojasås, peppar och eventuellt mer kryddor, provstek gärna en liten bit färs så att du vet hur den kommer smaka när den är klar.

  7. Vill du ha dubbla burgare som på bilden formar du 20 stycken små biffar på max 75 gram/styck. För större burgare formar du 10 stycken på 120–130 gram. Stek i lite rapsolja i en stekpanna på medelhög värme i 2–4 minuter per sida tills biffen har en jämn konsistens i mitten och på kanterna. Du kan känna när biffarna har stelnat rätt igenom genom att klämma lätt på dem, du ska känna ett tydligt motstånd och de ska inte vara mosiga. Om du gör många burgare på en gång kan du med fördel steka dem genomvarma i förväg så att de stelnar och sedan ge dem lite stekyta precis före servering.

  8. Vill du göra ostburgare lägger du en skiva ost på varje burgare när de precis är klara och häller sedan i 1–2 matskedar vatten i stekpannan. Lägg sedan på ett lock och låt ångan smälta osten. Servera dem omgående.

  9. Rosta bröden i stekpannan eller i ugnen. Bygg varje burgare med senap, ketchup och ättiksgurka i botten. Lägg sedan på ett salladsblad, några skivor lök och en skiva tomat. Toppa med dressing och lägg sedan på burgaren och fejkon.

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK