Mat från USA – allt du behöver veta

Experten tipsar: Så lagar du mat som en amerikan

Av: Elisa Amorelli

Publicerad:
Uppdaterad:

Sötstarka bbq-kryddor, vitlök, lönnsirap och så lite extra olja och smör. Det är huvudingredienser i de flesta nordamerikanska kök.

Här har vi samlat allt om smakerna och influenserna som gjort USA till ett av världens mest uppskattade matland.

Stekt, sött, salt, grillat och lite frityr. Grunden till det amerikanska köket.
Foto: Getty
Stekt, sött, salt, grillat och lite frityr. Grunden till det amerikanska köket.

Stekt, sött, salt, grillat och lite frityr.

Så beskriver Marcus Martinsson, som bland annat skrivit kokboken ”Från Amerika till Svea”, dokterna i ett typiskt nordamerikanskt kök.

Smakerna återspeglar USA:s historia som präglats en mängd olika platser och människor. Traditioner från de amerikanska urinvånarna, Afrika, Asien, Europa, öar i Stilla havet och Sydamerika mixas vilt.

– Det är ett hopkok. I söder har de mycket mexikanska influenser med bbq-eran, men de är också påverkade av det kreolska köket som hämtar inspiration från Karibien, säger Marcus Martinsson.

Vilka är de vanligaste rätterna i USA?

En av USA:s stoltheter är såklart den maffiga hamburgaren. Till en början gjordes den på några få ingredienser: bröd, kött och ost, kanske toppat med lite gurka och lök.

– På 1950- talet började de stora hamburgerkedjorna få snurr och därefter har man adderat fler och fler tillbehör. I dag kan man få nästan vad som helst på burgaren, säger Marcus Martinsson.

Hamburgarens enklare variant – Sloppy joes – är också en vanlig rätt. I den fylls bröden med köttfärssås som smaksätts med vitlök, senap och ketchup.

– Det är” old school” enkel vardagsmat, som av någon anledning inte lyckats komma som trend till Europa, säger Marcus Martinsson.

Mac and cheese – rätten som kallas ”macaroni cheese” i Storbritannien – är motsvarigheten till våra stuvade makaroner. Också det är en vanlig vardagsrätt med härlig ostsås och len, krämig pasta.

– Majs är också väldigt förknippat med USA. Det har varit enkelt att odla och billigt att köpa och de gör ofta olika röror och majsstuvningar, vilket inte är lika vanligt i Sverige, säger Marcus Martinsson.

En rätt som också är väldigt vanlig men som inte många svenskar kanske har koll på är musselsoppevarianten Clam chowder.

– Den är jättegod och mustig. Men kanske inget gemene man förknippar med det amerikanska köket?

Foto: Getty/ Kalle Forsberg
Det nordamerikanska köket är som ett hopkok, säger Marcus Martinsson.

Vilka kryddor använder man i USA?

Allra mest är det olika rub-varianter som kommer från Texas. En egenkomponerad bbq- kryddblandning finns också i de flesta amerikanska kök, den kan innehålla rökt paprikapulver, vitlökspulver, socker, chili, salt och svartpeppar.

Hur äter en amerikan?

Självklart skiljer sig vardagsmaten enormt om man jämför norr med söder, öst- och västkust. I Kalifornien trendar exempelvis vegansk, lokalproducerad mat och olika poke bowlvarianter. I New York äter man ofta mångkulturellt, gärna italienskt.

– Åker man längre inåt i landet är det fortfarande ”gamla USA”. Stora måltider, ofta med kött, gärna på restauranger där man kan fylla på tallriken hur många gånger man vill, säger Marcus Martinsson.

Så här kan en typisk matdag se ut för en amerikan:

Frukost: Frukosten är ofta sötare och lite mer kontinental än i Sverige. Till vardags sötare flingor eller vitt bröd med marmelad, på helgerna är fluffiga amerikanska pannkakor en favorit.

Lunch: Till lunch äts någon vardagsrätt som hamburgare eller Mac and cheese, ofta på någon lunchrestaurang.

– Många äter färdiggjorda Mac and cheese med torkat ostpulver, enkelt värmt i microvågsugnen.

Middag: Närmare kvällen väljer många amerikaner någon typ av subvariant – en härlig macka med mycket pålägg.

Vad äter man till efterrätt?

Foto: Foxys_forest_manufacture / iStockphoto
Den fjärde torsdagen i november firas Thanksgiving i USA.

Vad äter man till fest i USA?

  • Thanksgiving. Den fjärde torsdagen i november firas Thanksgiving, en väldigt viktig högtid. Det är inte ovanligt att familjer reser kors och tvärs över hela landet för att fira högtiden tillsammans. På middagsbordet står helstekt kalkon, traditionellt serverat med frukt och grönsaker.

  • Jul. Precis som under Thanksgiving är det kalkonen som står i fokus, nu med tillhörande tranbärssås. På det traditionella amerikanska julbordet finns också grillad kyckling, rostbiff med olika grönsaker, såser, majs och bönor. Gås, anka, skinka, kornbrödsdressing, potatismos, glaserad sötpotatis och Giblet gracy är också traditionella julrätter. Giblet gracy är en skysås gjord på innanmat som hjärta, lever, hals och mage från kalkonen.

  • Nationaldagen. Den fjärde juli är också en stor högtidsdag – och en riktig mathögtid. Eftersom den äger rum under sommaren firas den ofta med stora tillställningar på stranden eller hemma i trädgården.

– Då blir det naturligt mycket grillmat. Kött, grönsaker och majs, säger Marcus Martinsson.

Hur blir jag bra på amerikansk matlagning?

Det viktigaste är att skaffa sig rätt ingredienser – och att läsa på, enligt Marcus Martinsson.

Börja med att alltid ha det här hemma:

  • Färsk chili

  • En bbq- kryddblanning som du har blandat själv

  • Lite extra smör och olja

  • Lönnsirap som sötningsmedel

  • Ett telefonnummer till din närmaste slaktare och grönsakshandlare

Sedan är det bara att leta fram ditt favoritrecept och sätta igång!

Vilka är de bästa amerikanska restaurangerna i Sverige?

Här är ett urval av restauranger som fått höga betyg i tjänsten Tripadvisor.

I Stockholm:

  • Anchor restaurang och pub

  • Low and slow stakehouse

  • Brickyard

I Göteborg:

  • Burgersson skanstorget

  • The barn

  • Holy cow burgers and stuff

I Malmö:

  • Surf shack

  • Casual street food

  • Torget bistro burger bar

Fakta

  • Namn: Marcus Martinsson.

  • Ålder: 35

  • Bor: Onsala

  • Yrke: Driver restaurangen The Barn i Göteborg. Har varit med och skrivit boken ”Från Amerika till Svea – recept och historier från The Barn”.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK