Hela Sverige bakar - småkakor

I tredje avsnittet av Hela Sverige bakar fick deltagarna baka tre sorters småkakor.
Baka egna oemotståndliga småkakor hemma.
Här kommer tipsen du behöver för att lyckas.

Småkakor får man aldrig nog av. I det tredje avsnittet av populära tv-programmet Hela Sverige bakar fick deltagarna i uppgift att baka traditionella småkakor. Och juryn består ju av ingen mindre en kakdrottningen Birgitta Rasmusson, en av författarna till den näst bäst sålda boken genom tiderna - Sju sorters kakor.

Den perfekta kakan

Enligt Birgitta Rasmusson är en fulländad kaka perfekt gräddad - de ljusare kakorna ska vara guldgula och de mörkare kakorna ska vara mer åt det bruna hållet.

– Och den ska se förförande god ut, säger hon i programmet.

Utmaningen denna veckan var att baka tre olika sorters kakor, en retroklassiker, en modern och en framtidskaka, där deltagarna själva fick komponera ihop ett nytänkande recept på en småkaka.

Kakorna ska vara lagom stora och ska kunna ätas på två till tre tuggor, men de ska hellre vara små än för stora.

Baka hemma

Att baka småkakor hemma är både kul och enkelt. Du kan variera smaker och former i oändlighet. Hur en kaka blir när den är klar beror mycket på vilket socker man använder. Med exempelvis muscovadosocker får du både en annan färg och en annan smak än om du använder vanligt strösocker tipsar jurymedlemmen Johan Sörberg i programmet.

– Med enkla medel kan du ändra både utseende och smak på en kaka, säger han.

Om du inte orkar äta upp alla kakor på en gång så går det bra att stoppa in kakorna i frysen och ta fram dem när du blir sugen nästa gång.

Recept

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN