Håll andan - nu är det surströmmingstider
Surströmming är känt över hela världen för sin speciella odör.
Det är maten som delar Sverige i två läger.
Den tredje torsdagen i augusti är det dags för surströmmingspremiär och laga till en god surströmmingsklämma.
Surströmmingsklämma
Ingredienser
- 1 kg mandelpotatis
- 2 burkar strömmingar, à 475 g
- 1 rödlök
- 1 silverlök
- 1 knippe gräslök
- smör
- 8 st tunnbröd, mjukt
Gör så här
Av: Clara Öhrn
Det här är surströmming
En svensk, framförallt norrländsk specialitet.
Den industriella produktionen ligger framförallt på Höga kusten.
Den tvättade strömmingen läggs i saltlake i stora öppna kärl. Efter något dygn hälls strömmingen över i tunnor med lock med ny saltlake men med något mindre saltmängd.
För att få igång jäsningsprocessen måste strömmingen stå varmt. När strömmingen börjat jäsa får tunnorna ligga i 15 – 18 graders värme i upp till 8 veckor, varefter den läggs över i konservburkar.
Tillsammans med de egna enzymerna och bakterier bildas starkt luktande syror, bland annat propansyra, smörsyra och ättikssyra.
Surströmmingsburkar har en hållbarhet på två år, men många lagrar sina burkar ännu längre.
Det är svårt att inte ha en åsikt om surströmming. Antingen älskar eller hatar man den fermenterade fisken. Tredje torsdagen i augusti är det surströmmingspremiär och då är det äntligen dags att fira den svenska delikatessen.
På anrika restaurang Tennstopet i Stockholm samlas många den 15 augusti för att mumsa i sig surströmmingsklämmor och dricka snaps.
– Vi som jobbar med surströmmingsskivan har ju en hatkärlek till själva företeelsen. Lukten i sig när den första burken öppnas för dagen är, vad ska man säga, potent, säger köksmästare Micke Schedin.
Klassiska tillbehör
Det är traditionella tillbehör som gäller när surströmmingen serveras. Tunnbröd, tre sorters lök, mandelpotatis och gräddfil är obligatoriskt på bordet. Men även tre sorters ost och smör. Ostarna som serveras på Tennstopet är en mesost, en kryddost och en vit caprin.
Skillnad på surströmmingsburk
För riktigt inbitna surströmmingsfantaster är det skillnad på burk och burk. Många gillar när fisken jäst till ordentligt så att konserven buktar ut på båda sidor. På Tennstopets surströmmingskväll finns två olika sorters surströmming att välja på.
– De som är riktiga entusiaster känner skillnad direkt, berättar Micke Schedin.
Veronica Apelqvist, VD på Bdfisk som tillverkar Kallax surströmming, berättar att många vana surströmmingsätare strävar efter att alltid äta fjolårets fisk.
– Surströmmingsälskare jagar förra årets burkar eller köper på sig och sparar själva.
För nybörjaren kan det räcka med att köpa årets burkar eller kanske köpa en burk med färdiga filéer som är lite mildare i smaken.
Förbjudet att exportera
Surströmmingen är känd över hela världen och det finns många som är nyfikna på den svenska specialiteten. Trots det går den inte att exportera. Strömming innehåller för höga halter av miljögiftet dioxin och får därför inte säljas vidare till andra länder.
– Det finns en jättestor efterfrågan från bland annat Japan och Tyskland som själva använder sig mycket av fermentering i sin matlagning, berättar Veronica Apelqvist.
LÄS VIDARE
MER OM MAT & DRYCK
Allt du behöver veta om det asiatiska köket
Häng med på näringsjakt med Food pharmacy
Sveriges Mästerkock: Här är vinnarnas kokböcker
Årets Beaujolais Nouveau: ”Ett riktigt pangvin”
Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott
Här odlar de boende egen fisk och grönsaker i källaren
Fira nyår som Sofia Wood – här är hela hennes meny
Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet
Välkommen till en matsmart dag i veckan!
Malin Mendels indiska mat
Tareq bytte mat – slapp värk och trötthet
Ät efter säsong och bli matsmart på en gång
Bästa julbordet: Här är recepten och trenderna
Så gör du världens godaste lasagne
1 h 20 min
Morotssallad med apelsindressing och pistaschnötter
Risonisallad med örter och parmesan
35 min
Sallad med varmrökt lax och pocherade ägg
1 h
Grillad paprikasallad med fetaost
5 min
Het tomatsoppa med halloumi
10 min
Frasig mandelpanerad torsk med citron och brynt smör
20 min
God och snabblagad vardagsmat
Vegetarisk chili
20 min
Chili con carne på högrev
3 h 25 min
Så lagar du bästa midsommarsillen
Allt du behöver veta om det asiatiska köket
Häng med på näringsjakt med Food pharmacy
Sveriges Mästerkock: Här är vinnarnas kokböcker
Årets Beaujolais Nouveau: ”Ett riktigt pangvin”
Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott
Här odlar de boende egen fisk och grönsaker i källaren
Fira nyår som Sofia Wood – här är hela hennes meny
Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet
Välkommen till en matsmart dag i veckan!
Malin Mendels indiska mat
Tareq bytte mat – slapp värk och trötthet
Ät efter säsong och bli matsmart på en gång
Bästa julbordet: Här är recepten och trenderna
Så gör du världens godaste lasagne
1 h 20 min
Morotssallad med apelsindressing och pistaschnötter
Risonisallad med örter och parmesan
35 min
Sallad med varmrökt lax och pocherade ägg
1 h
Grillad paprikasallad med fetaost
5 min
Het tomatsoppa med halloumi
10 min
Frasig mandelpanerad torsk med citron och brynt smör
20 min
God och snabblagad vardagsmat
Vegetarisk chili
20 min
Chili con carne på högrev
3 h 25 min