Fråga dietisten: ”Är det dåligt att äta mycket på kvällen?”

Av: 

Rebecka Wållgren

Mat & Dryck

Dietisten Josefine Jonasson svarar på frågor om mat och vikt

Äter jag för mycket frukt?

Jag äter tre till sex frukter om dagen, mest äpplen, bananer och apelsin­er. Jag dricker inte läsk, äter inte godis och efterrätter unnar jag mig väldigt sällan. Jag undrar om det är för mycket att äta så många frukter per dag?

- Anonym

SVAR: Det jag funderar på när det gäller fruktmängden är om du får i dig allt annat du behöver de dagar du äter sex frukter? Det handlar alltså mer om det du eventuellt inte får i dig när du äter större mängder frukt. Generellt rekommenderar jag att man äter 1–3 frukter/dag. Äter man mycket grönsaker behöver man inte äta så mycket frukt om man ser till mängden vitaminer och fibrer. Detta är bara rekommendationer och något man så klart kan diskutera i oändlighet.

Hur blir jag av med sötsuget?

Jag har precis fått barn och har ett extremt sötsug. Choklad och godis är det enda jag vill äta. Jag blir lat när jag går hemma och lagar inte riktig mat utan äter mest mackor. Hur ska jag göra för att komma bort från detta?

- Sötsugen

SVAR: Mitt tips är att du börjar äta ordentlig lunch. Omelett, soppa och sallad går snabbt att laga och kan varieras i det oändliga. Spara gärna rester från middagen att ha till lunchen – det vinner du mycket på. Planering underlättar en hel del. Du behöver också ta det där beslutet om att spara godsakerna till helgen eller begränsa mängden. Kan du komma ut på någon promenad när suget sätter in tror du? Det kan ibland hjälpa lite. Försök göra något annat än att äta när suget kommer. 

Hur ska jag äta när jag jobbar natt?

Jag jobbar natt, och eftersom jag sover till 13.30 varje dag vet jag inte riktigt hur jag ska lägga upp min kost. Ska jag äta frukost när jag vaknat eller på den riktiga morgonen?

- Maria

SVAR: De rekommenda­tioner som finns säger att man bör äta på dagtid även om man jobbar natt. Alltså: Frukost innan du går och lägger dig på morgonen. Lunch när du vaknar. Midd­ag på eftermiddagen/tidiga kvällen. På natten är det bra att begränsa sig till lättare mellanmål. Var lite försiktig med mängden dryck till frukosten så att du inte behöver stiga upp och gå på toaletten och därmed störa din sömn. Försök alltså att hålla samma måltidsmönster som de dagar du är ledig.

Är det dåligt att äta på kvällen?

Jag har lättare för att äta mindre på dagen och mer på kvällen. Är det okej att äta upp emot 55 procent av dagsbehovet på kvällen?

- Johan

SVAR: Egentligen ska det inte spela någon roll hur du sprider ut dagens mat, så till vida du inte äter sent inpå sänggåendet eller på natten. Då har kroppen sämre förmåga att ta hand om maten. Vill man gå ner i vikt kan det vara så att man går ner lite långsammare än om man hade ätit mer på dagtid. Om du märker att det blir så för dig kan det vara en idé att göra en omfördelning av intagna kilokalorier.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Beställ här

Publisert: