Sopptipset: ”Perfekt rätt mitt i veckan”

Foto: En värmande och god champinjonsoppa. Serveras med gott bröd till.

avFelix Björklund

MAT & DRYCK

En matig och värmande soppa.

Är du sugen på något enkelt men mättande till middag – testa Marias läckra champinjonsoppa.

– Rätten är alldeles perfekt nu när krispiga hösten här och man börjar få sug efter varma soppor istället för sallader, säger matkreatören Maria Pogosjan.

Foto: Maria Pogosjan, kock och matentreprenör som driver bloggen Kocken i klackar.

Sommarvärmen må ha haft en välkommen liten återkomst i september, men nu är hösten här – och höst betyder att vi går in i en ny ”måltidssäsong”.

Sallader hör sommaren till, nu är det grytor och soppor som gäller. Och även om det låter som att det krävs mer arbete än att hacka sallad behöver det inte vara svårt.

– Soppa är bland det enklaste som finns att tillaga, men ändå får man uppleva många smaker, säger Maria Pogosjan som driver bloggen Kocken i klackar.

Perfekt vardagsrätt

Maria tycker att en champinjonsoppa är en perfekt vardagssoppa. Mycket smak utan att vara allt för svår att få till.

– Det är en perfekt rätt mitt i veckan när man inte har mycket tid till spisen, men vill få i sig något gott, säger hon.

✓ Du behöver för 4 personer

500g champinjoner

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1/2 dl schalottenlökfond

4 dl kokosmjölk

2 dl havre creme fraiche

Rapsolja

Salt & peppar

1/2 citron

✓ Gör så här:

1. Grovhacka champinjonerna men spara 4 stycken. Skala och hacka löken.

2. Fräs champinjonerna och lök i rapsolja i en stor kastrull.

3. Efter några minuter, tillsätt fonden, kokosmjölken och havre crème fraîche. Låt det få koka i 10 minuter. 

4. Stäng av värmen och mixa soppan slät med en stavmixer. Låt det få koka en stund till.

5. Stek under tiden resten av svampen i smör med lite salt och peppar.

6. Smaka av soppan med citron, salt och peppar. Häll upp i småskålar och tillsätt lite stekt championer i varje.

7. Servera med knäckebröd och njut! 

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept