Spindelkakor sitter fint på halloween

1 av 2 | Foto: Tessan bakar

avJohn Edgren

MAT & DRYCK

Halloween är ett utmärkt tillfälle för att släppa fram kreativiteten vid bakbordet.

Testa Therese söta spindelkakor, med eller utan jordnötssmör.

Målet har varit att hennes recept på diverse godsaker ska inspirera och sprida bakglädje – och Therese har onekligen lyckats. På två år har ”Tessan bakar” blivit en väletablerad blogg. Hon är en estetisk person, men med tre barn i familjen är det är svårt att få tid för tecknandet. Det konstnärliga hittar dock ut vid bakbordet.

”Bakning är för mig inte ’bara’ bakning utan ett sätt för mig att finna lugn och få utlopp för min kreativitet. För mig är varje liten kaka ett konstverk på sitt sätt, skriver Therese på bloggen.

Det gäller inte minst för hennes söta spindelkakor. De är perfekta till halloween – fungerar på skräcktemat, men är gulliga nog för att locka till ett leende. Originalet är med jordnötssmör, men under det receptet hittar ni även en version utan nötter – för alla som är allergiska.

Jordnötskakor (24 st)

Ingredienser:
100 gram rumsvarmt smör
150 gram rumsvarmt jordnötssmör
1,5 dl farin strö
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt 

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.

Rör smör, jordnötssmör och farin mjukt. Tillsätt vaniljsockret och ägget och rör tills det är helt uppblandat.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Forma 24 lika stora bollar och lägg på plåten. Tryck till dem lite lätt och grädda sedan i mitten av ugnen i 10-12 minuter.
Direkt när du tagit ut kakorna från ugnen gör du en fördjupning i dem med ett runt föremål i lagon storlek, ex en slev eller slickepott.
Låt svalna helt innan du dekorerar.

Dekoration:
Smält choklad ca 75 gram
24 st maltesers eller Polly
Godisögon alternativt smält vit choklad.

Gör såhär:
Smält chokladen över vattenbad. Låt chokladen svalna lite och häll sedan upp i en spritspåse eller en strut av bakplåtspapper. Godisögonen sätter du fast genom att spritsa ett litet streck på godisen och sedan trycka dit ögonen. Ställ sedan snabbt in dem i kylen ett par minuter så chokladen stelnar ordentligt. Har man inga godisögon kan man istället smälta lite vit choklad och spritsa dit ögon. Spritsa åtta ben på varje kaka och tryck dit chokladbitarna med ögonen på. Ställ kallt så chokladen stelnar.

Mördegskakor (24 st)

Ingredienser:
150 gram mjukt smör
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl mjöl
175 g ca 8-10 min.

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker pösigt och blanda ner mjölet till en smidig deg. Plasta in den och låt ligga kallt i kylen en stund innan du rullar bollar av degen och lägger på en plåt. Platta till kakorna något och grädda i ca 10 minuter.
Direkt när du tar ut kakorna från ugnen så trycker du ner en liten fördjupning i varje kaka med ett runt föremål. Låt kakorna svalna. Dekorera.

ARTIKELN HANDLAR OM