Titta: Succépajen till sommar-middagen

MAT & DRYCK

Gröna pajen till vardag och fest: ”Är alltid uppskattade”

1 av 4 | Foto: Linda beskriver pajen som den godaste och bästa pajen hon gjort.

Här är en vegetarisk paj – som passar lika bra till vardag som till fest.

Bjud vänner och familj på broccoli- och spenatpaj med ädelost.

– Du kan förbereda dagen innan och det är lätt att värma upp när du ska servera, säger matbloggaren Linda Nilsson som gjort receptet.

Foto: Linda Nilsson.

Paj passar lika bra till sommarbuffén som till vardagsmiddagen tillsammans med familjen.

I det här receptet, gjort av Linda Nilsson som driver matbloggen ”Kryddburken”, har hon broccoli, spenat och ädelost. Hon steker spenaten tillsammans med schalottenlök innan hon häller i fyllningen i pajskalet.

– Pajer är överlag är alltid uppskattade och enkla att förbereda inför en bjudning. Det funkar till det mesta och i med att det går att förbereda så kan man ha pajen både varm och kall. Du kan förbereda dagen innan och det är lätt att värma upp när du ska servera, säger hon.

Sallad och bröd till

Är det fest tycker Linda att man kan piffa till pajen med lite extra tillbehör.

– Har du en paj till vardags så kan du ju ha den som den är. Är det lite mer festligt så kan du lägga till en god sallad, dressing och surdegsbaugette. Då blir det lyxigare.

– Den här pajen gillar alla i familjen, lovar hon.

Broccoli- och spenatpaj med ädelost

”Godaste, bästa pajen jag gjort. Broccoli, spenat och ädelost. Det är bara så enkelt, men tusan så gott.”

Foto: Linda Nilssons vegetariska paj kan du bjuda på under sommarfesten eller som middag en vardagskväll.

Grundrecept pajdeg:

1 rund springform med löstagbar kant ca 25cm diam

200 gram vetemjöl

125 gram smör

2 msk kallt vatten

Gör så här:

Mät upp 200 gram vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och tryck ihop den till en slät deg. Kavla degen på mjölat underlag till en stor platta, något större än pajformen. Kavla så den är ca 0,3-0,5 cm tjock. Lägg degen över formen och tryck ut den lätt mot botten och kanterna.Nyp av överflödig deg runtom. Överbliven pajdeg kan förvaras i kylskåp en vecka. Täck formen med plastfolié och ställ in i kylskåpet under tiden du gör fyllningen.

Fyllningen:

1 sats pajdeg

1 stor bukett broccoli

5 små schalottenlök

1 stor påse babyspenat (200 gram)

2 pkt kvibille ädelost (120 gram/st)

3 ägg

3 dl grädde

Salt och peppar

Gör så här:

Dela broccolibuketten och koka upp ca 1-2 min i saltat vatten. Häll av i durkslag och skölj under kallt vatten. Ställ åt sidan sålänge. Smält smör i stekpannan och finhacka schalottenlök. Fräs på löken tillsammans med spenaten tills den krympt ihop och blivit mjuk. Ställ åt sidan. Ta ut pajskalet och täck botten med broccolin, smula över hälften av osten och lägg på spenaten och löken. Smula över resten av osten. Vispa ihop ägg och grädde lätt med en gaffel och slå över pajen. Grädda ca 35-40 min i 175 grader. Lår gärna pajen få ”stilla sig” innan du skär i den, annars rinner den lätt.

Källa: Kryddburken.se

ARTIKELN HANDLAR OM