Mamma mia, vilken pizza

MAT & DRYCK

LONDON

Här är den.

Världens dyraste pizza.

Vi testade Gordon Ramsays senaste delikatess – som kostar 1?340 kronor.

Foto: Dyraste degen Aftonbladet provtuggade på det som sägs vara världens dyraste pizza. 1340 kronor kostar kalaset.

För de flesta är pizzan ett snabbt sätt att fylla magen.

Har du tur får du den för under 50 kronor. Aldrig mer än hundralappen.

Men brittiske stjärnkocken Gordon Ramsay har lyft den italienska rätten till nya höjder. På hans krog Maze, vid Grosvenor Square i centrala London, serveras från och med i går pizzan som marknadsförs som världens dyraste.

Vit tryffel kostar

Den kostar 100 pund, vilket motsvarar 1 340 kronor.

För det får du en pizza som är 25 centimeter i diameter, och som är smaksatt med lökpuré, fontinaost, baby mozzarella, pancetta, cepsvamp samt nyplockad mizunasallad från Wiltshire.

Och sist men inte minst – den vita tryffeln från italienska Umbrien.

Den kostar närmare 20?000 kronor kilot och är anledningen till att pizzan är så dyr som den är.

– Den flögs in i går. Lukta, säger kocken Jason Atherton och håller fram den lilla tryffelklumpen.

Han kommer själv ut från köket och serverar den exklusiva pizzan. I detalj beskriver han hur han gått till väga när han lagat delikatessen.

Smakupplevelse

När han återvänder till köket lämnar han kvar tryffeln tillsammans med ett rivjärn.

Det är bara att hyvla på så mycket jag vill ha.

Hur smakar det då?

Jodå, det är gott. Såklart.

Osten är kryddig och tryffeln ger en karaktäristisk smakupplevelse. Men det är en engångshändelse.

Jag kommer inte att återvända och betala ytterligare 1? 340 kronor för Ramsays pizza.

Nästa gång får det bli den lokala pizzerian på hörnet.

Tryffeln hittas av hundar och grisar

Christoffer Bjäreborn