Svenska folket laddar för fettisdagen

Publicerad:
Uppdaterad:

Dietister och hälsofreaks se upp!

I dag är det fettisdag.

Och då äter runt 2 miljoner svenskar den feta favoriten.

Vid det här laget lär en och annan svensk stött på semlan – eller "hetväggen" som den också kallas. Redan på annandagen fanns de guldbruna bullarna med vita gräddkragar och florsocker-snöade hattar i butiksdiskarna.

Och kanske har du tjuvstartat och stoppat den i munnen redan nu. Men för den som håller hårt på traditioner är det egentligen först i dag som semlan ska förtäras.

Stort tryck efter bullen

Över hela landet går nu bakugnarna på högtryck – 2 miljoner semlor ska ut i butikerna – och en och annan hemmaugn lär inhysa några läckra bullar under kvällen.

Vi svenskar äter i genomsnitt fyra till fem semlor per år – den maximala dagsransonen enligt livsmedelsverkets rekommendationer – vilket innebär cirka 40 miljoner semlor per år. Fettisdagen står med andra ord för en försvinnande liten del av den årliga konsumtionen.

Gör skäl för namnet

Kaloribomben - en normalvariant innehåller runt 500 kilokalorier - finns i flera olika varianter. Den allra vanligaste är en bulle gjord på vetemjöl, mjölk, smör, socker, jäst och kardemumma.

Locket kan antingen skäras av eller klippas. Vissa vill ha sina lock trekantiga – andra runda.

Däremellan trängs vispad grädde med mandelmassan. Som pricken över i:et strös ett tunt lager florsocker på bullens topp. Sen är det bara att njuta.

Per Mattsson

Publicerad: