Hur gör man egen buljong?

MAT & DRYCK

Hej!

 Jag är rädd för transfetter och vill inte köpa buljongen som finns i affärerna! Jag skulle vilja göra min egen buljong, fisk- och

grönsaksbuljong. Hur gör jag?

Med vänliga hälsningar

Birgitta

Hej Birgitta!

Testa fonder på flaska, de innehåller mycket mindre fett. Här får du ett recept på laxfond:

Det här behöver du:

Huvud, ben, fenor, bukbitar från en 3,5 kg lax

1 lök

1 morot

0,5 dl hackade dillsstjälkar

10 vitpepparkorn

Så här gör du:

1. Klipp bort gälarna från huvudet.

2. Bryt ryggbenet i mindre bitar.

3. Skölj alla fiskbitar i kallt vatten.

4. Lägg i en 3 liters kastrull.

5. Skala och hacka löken och moroten grovt. Hacka dillstjälkarna.

6. Lägg hacket i kastrullen och häll på vatten så att det täcker.

7. Koka upp och skumma. Sjud i 30 minuter.

8. Sila buljongen och koka ihop den till 5 dl.

9. Kyl och förvara kallt om du inte ska använda fonden direkt.