Packa kylskåpet på rätt sätt – undvik matsvinn

Kocken May Yamani delar med sig av sina bästa tips

Av: 

Jill Eriksson

Matsmarta onsdag

Packar du in den sista mjölken över salladshuvudet tillsammans med resterna av gårdagens linsgryta?

Pressas maten längre och längre in i kylskåpet tills det blir fullt av oätliga rester och växande organismer?

Då ska du fortsätta läsa.

I tider när det är tabu att slänga mat och det anses skamligt att inte äta upp resterna finns det saker att göra för att förbättra miljön – genom att organisera sitt kylskåp effektivare.

May Yamani, som jobbar som kock i Stockholm, tipsar om bästa sätten att motverka att maten blir dålig.

– Ett vanligt misstag är att man ställer mjölkpaketet i kylskåpsdörren av bekvämlighetsskäl. Men mjölken håller längre ju kallare det är, säger hon.

5 tips som bevarar maten längre

  1. Lägg inte grönsakerna längst ner (i alla fall inte i äldre kylar som saknar fläkt). Det är oftast kallast längst ner och många grönsaker är känsliga mot kyla och förstörs snabbare om det är för kallt. Däremot är det bra att lägga grönsaker och frukt i grönsakslådan längst ner om det finns någon. Tomater, bananer, ananas och aubergine kan man skippa att ha i kylen helt och hållet. De blir betydligt godare om de får ligga ute och du slipper köldskador.
  2. Kött, fisk, ägg och mejeriprodukter bör vara längre ner i kylen eftersom de mår bäst i kallare förvaring. Hållbarheten på ägg blir betydligt längre om de förvaras kallt.
  3. Ställ inte mjölken i kylskåpsdörren. Ja, det är bekvämt. Ja, skrikande mjölksugna ungar hittar den lättare där, men det råder varierande temperatur i kylskåpsdörren och därför riskerar du risig mjölk tidigare än beräknat. Rada i stället upp varor med naturligt lång hållbarhet i dörren, till exempel ketchup, chilisås, senap, marmelad och juice.
  4. Ha rätt temperatur i kylskåpet, 4–5 plusgrader ska det vara.
  5. Viktigaste tipset: handla bara det du behöver. Då kommer kylskåpets kapacitet klara att hålla matvarorna kalla.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "ABC" finns hos Nordic Nest – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Välkommen till en matsmart dag i veckan!

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Klimatsmart mat

Mat

Matsvinn

Hållbarhet

MER OM GODARE

Här är grönsakerna du inte ska förvara i kylskåpet

Extra julig smak på bullarna

25 min

Hur länge kan jag spara matrester?

Knepet som kan göra landslaget till vinnare

Experten: Så länge håller maten

Smart, gott och oväntat – så kan du rädda maten

Vanligaste missarna med matlådan

Kocken tipsar: laga hållbar mat

Köksmästaren Florencia: Vi slänger ingen mat

Årets kock-finalisterna: Därför ska du äta hållbart

Laga klimatsmart barnmat med Jessie Sommarström

Så fermenterar du grönsaker

Så länge håller ketchup – professorn förklarar

Zeina Mourtada och Paul Svensson släpper klimatsmart kokbok

Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar

Mat för klimat gav pris för bästa spis

Eleverna: ”Gynnar klimatet, lärarna och eleverna”

Matsmarta onsdag hyllas: ”Jättebra initiativ”

Niklas Ekstedt: Ät efter säsong och laga mat med förnuft

Mattrenden alla pratar om: Rester!

Ekokocken om matsvinn: ”Sluta kasta mat”

Låt oss lämna slöseriet av mat till 10-talet

Så äter du smart mat ”under tian”

Så mycket pengar sparar du på att inte slänga mat