Hela Sverige bakar – Linda Hansson vinnare 2019

”Jag var tvungen att börja baka så att någon kom och hälsade på”

Hela Sverige bakar har en nygräddad vinnare. Med rasande eleganta bakverk, färgstarka skapelser och välavvägda smaker vispade Linda Hansson från Ljungby hem segern.

Grattis till vinsten i Hela Sverige bakar 2019, hur känns det?

– Tusen tack! Just nu känns det ganska befriande, det är skönt att slippa hålla det hemligt. Det har varit väldigt svårt att hålla tyst, jag är en ganska offentlig person i Ljungby och har mycket folk runt omkring mig som vill ha reda på sanningen.

Finalbaket var en Baked Alaska, visste du vad det var?

– Nej, jag googlade det och det gjorde även Emma och Svetlana men det visade sig då att vi alla tre hade förberett och skrivit recept på ett ananasbak. Två dagar innan finalen fick jag och Svetlana tänka om så det inte skulle bli för tråkigt för tittarna. Det var en väldig utmaning att skriva ett nytt recept som jag inte hann provbaka och sedan göra det i finalen. Det var bara att hålla tummarna, men det gick ju fint.

I vinsten ingår att göra en egen bakbok, hur gör man det utan att någon märker det?

– Jag har fått sitta hemma och göra den när alla andra hade semester. Det var ju väldigt kort om tid och jag hade inte tänkt alls på att jag skulle göra en bok, det var inte därför jag var med.

Din bok heter Fika är livet, vad är tanken bakom boken?

– Den är väldigt personlig, det är mycket Linda i den. Jag gillar traditioner och jag gillar årstiderna med alla olika högtider. Vill man ha vinter på sommaren är det bara att ta fram saffranet eller så kan man baka en sommartårta mitt i julhelgen. Det är en bok som kan stå framme året runt.

Linda Hansson, vinnare av Hela Sverige bakar 2019.
Linda Hansson, vinnare av Hela Sverige bakar 2019.

Vem har inspirerat dig till att baka?

– Jag började baka när jag var mammaledig, det var samtidigt som Leila Lindholm började baka i tv. Jag bodde på landet så jag var ju tvungen att baka för att få ut folk till mig. De gillade det jag bakade så då var det ju bara att fortsätta.

Vi tv-tittare gillar ju dig för att du är ganska rak och inte så insmickrande, hur kommer det sig att du har en så egen stil?

– Jag kan inte vara någon annan än mig själv, jag är alldeles för rak för det och har alltid varit det. Det är mycket jobbigare att försökta göra sig till än att vara sig själv. Jag säger vad jag tycker och tänker, är det orättvist så säger jag det och är jag bäst så säger jag det. Jag har alltid varit så. Min syster tycker att jag är väldigt karaktärsstark och antingen gillar man det eller också inte.

Du ser lite arg ut när du bakar, är du det?

– Nej, det är jag inte, jag är bara fokuserad. Jag var där för att vinna och inget annat, då kan man inte stå och flina utan man får jobba på. Jag är nästan aldrig arg.

Är du en tävlingsmänniska?

– Ja, det är jag. Jag är en väldigt dålig förlorare men en ännu sämre vinnare, jag blir odräglig på båda hållen. Förlorar jag så blir jag förbannad på mig själv för att jag inte var bra nog. Vinner jag så blir jag otrevlig mot de andra.

Oj, var du otrevlig mot de andra i finalen?

– Ha, ha, ha, nej det var jag inte!

Vad var roligast med att vara med i Hela Sverige bakar?

– Det var att få vara i den här bubblan, instängd i bakhysterien.

Var det något som var jobbigt?

– Vi bodde på en golfresort en bit från inspelningsplatsen och vi fick inte åka hem eller ha någon kontakt med andra utanför Hela Sverige bakar under tiden. Jag var där en månad och det var jobbigt att inte få prata med mina barn och så.

Fick ni reda på i förväg vad ni skulle baka?

– Ja, paradbaken fick vi veta en månad innan så vi kunde skriva ihop egna recept och provbaka hemma och ta tid. Förberedelsen var nästan det tyngsta eftersom man inte vet något om de andra deltagarna eller vad juryn förväntar sig eller vad det är för väder den dagen, det är mycket som spelar in och som man inte har en aning om.

Var det någon gång under tävlingen som du kände att du riskerade att åka ur?

– Ja, när vi bakade surdeg och jag stod där framme med Svetlana, hon är så duktig. Nu åkte ju hon ut men kom tillbaka.

Hur många gånger blev du stjärnbagare?

– Fyra gånger.

Av allt du bakade under tävlingen, vad är det mest nöjd med?

– Det är nog min saffranskrans för den har fått så mycket uppståndelse efteråt också. Den gjorde jag med mycket kärlek med det stora hjärtat som min farbror hade svetsat ihop. Annars är småkakorna mer min grej. Jag är så nöjd att jag fick ihop det till slut trots att de slängde in att vi skulle göra dammsugare också.

Vad händer nu?

– Jag startade upp mitt bageri och konditori, Baket, för två veckor sedan i Ljungby. Det är fantastiskt att få servera kaffe och prata med folk och det ska bli skönt att få in lite rutiner och vardag med det. Och att få sälja min bok så klart.

Vad bjuder du på till adventsfikat?

– Givetvis min saffranskrans och mina saffransbrysselsyltkakor som också är med i boken. De är svingoda och man kan äta hur många som helst.

Linda Hansson med sin nya bok.
Linda Hansson med sin nya bok.

Linda Hansson med sin nya bakbok Fika är livet, Bonnier fakta.

Linda Hansson

Bor: Ljungby

Yrke: VD på hotell, kokboksförfattare, bageriägare

Aktuell med: Vinnare av Hela Sverige bakar 2019 nya bakboken Fika är livet och nyöppnade konditoriet och bageriet Baket i Ljungby.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN