Lefsa – bakas med potatis.
Lefsa – bakas med potatis.

Lefsa – matigt och gott tunnbröd

3,5 (11 röster)

Det sägs att det var en österrikisk bagarlärlings misstag 1840 i Danmark som ligger bakom de populära wienerbröden. Lärlingen hade glömt att knåda in smöret i degen och försökte lösa det genom att kavla in det i flera lager. Till slut hade han vikt och kavlat så mycket att han hade 27 lager framför sig. Efter gräddning var en ny bulle född. Frasigare än andra bullar tack vare alla lager.

Wienerbröd kallas även danish i Danmark

I Danmark säger man, förutom wienerbröd, även danish eller danish pastry och i övriga Nordens säger vi wienerbröd. I norra Tyskland kallas wienerbröden Kopenhagener och i  övriga Tyskland kallas de Plunder. Men inte ens i Wien kan du beställa ett wienerbröd – där får du be om ett ”Kopenhagener Gebäck”.

Lefsa – eller läfsa eller lompa, som den också kallas i Norge, är ett gott tunnbröd med potatis. Det serveras ofta med smör, kanel, socker och kanske lite messmör. Men det passar också i mer matiga sammanhang med korv, rökt fisk och liknande. Recept ur ”Brödmat” av Lisa Lemke.

  • 1 portion i receptet blir 20 lefsor.

Lefsa

  • Ingredienser

  • 600 g potatis, mjölig, eller blanda mjölig och t ex mandelpotatis
  • 25 g smör, rumstempererat
  • 2 msk grädde, eller gräddfil
  • 1 tsk salt
  • 10.5 g honung
  • 6 dl vetemjöl, cirka, eller byt ut hälften mot rågsikt
  • Förslag på servering

  • smör, strösocker och kanel
  • mosad potatis, rökt fisk och messmör
  • potatismos, kokt korv, surkål och senap

Gör så här

LÄS VIDARE