Lefsa – bakas med potatis.
Lefsa – bakas med potatis.

Lefsa – matigt och gott tunnbröd

3,5 (10 röster)

Bakrecept

Lefsa – eller läfsa eller lompa, som den också kallas i Norge, serveras många gånger bara med smör, kanel och socker och kanske lite messmör, men passar minst lika bra i mer matiga sammanhang med korv, rökt fisk och liknande. Recept ur Brödmat av Lisa Lemke.

1 portion i receptet blir 20 lefsor.

Lefsa

  • Ingredienser

  • 600 g potatis, mjölig, eller blanda mjölig och t ex mandelpotatis
  • 25 g smör, rumstempererat
  • 2 msk grädde, eller gräddfil
  • 1 tsk salt
  • 0.5 msk honung
  • 6 dl vetemjöl, cirka, eller byt ut hälften mot rågsikt
  • Förslag på servering

  • smör, strösocker och kanel
  • mosad potatis, rökt fisk och messmör
  • potatismos, kokt korv, surkål och senap

Gör så här

Av: 

Nina Kindbro

LÄS VIDARE

Lisa Lemkes goda brödrecept

ÄMNEN I ARTIKELN

Bakrecept

Recept

Bröd recept

Bakning

MER OM GODARE

Strawberry Mojito Cheesecake

30 min

Vintrig amaretto och vaniljsockerkaka

1 h

Saffransrulltårta med apelsin­choklad­fyllning

30 min

Saffranskrans – godast till adventsfikat

2 h

Libabröd – gott och mångsidigt

40 min

Flatbread – fluffigt och gott

40 min

Jordnötsrutor – med rice krispies

30 min

Pepparkaksmuffins – sockersöta godingar

30 min

Fyllda lussesemlor – fantastiskt goda

2 h

Chokladhus – ett riktigt lyxbygge

1 h

Så gör du helt perfekt kristyr

10 min

Servera kladdkakan med julkänsla

Saffranskladdkaka

40 min

Jessica Frej – så fixar du julen utan stress

Kolapaj med lingon

35 min

Saffransfrallor – gula och doftande

1 h 10 min

Vaniljhorn – lättbakade och favoritgoda

2 h

Pepparkaksbollar – friterade ljuvligheter

2 h

Lyxig pannkakstårta med choklad och hallon

1 h

Majsbröd – gott, mjukt och saftigt

30 min

Så gör du söta mumier av brownies

30 min

Kanelkaka med äpplen

1 h 20 min

Äppelcheesecake – lyxigt till fikastunden

1 h 30 min

Pärontarte – ljuvliga smaker av mandel och päron

2 h 30 min