Markiz Taintons bästa helgtips
Tv-kocken svarade direkt i chatten
Äntligen fredag! Vad ska du laga i helgen? Behöver du tips och inspiration?
Tv-kocken Markiz Tainton svarade på läsarnas frågor om enkla helgmiddagar, festlig lördagsmat – och godaste brunchen.
Vilket är bästa tillbehöret till kött? Vad kan man laga för sås för att piffa upp? Och hur får man till kryddningen på fisken?
Tv-kocken Markiz Tainton svarade på läsarnas frågor inför helgens matlagning.
– Det bästa sättet att inspireras är att fråga andra vad dom lagar. Men också att göra små justeringar i de recepten man redan är trygg med, för mer variation. Så fråga på!, säger hon.
Aktuell med egen tv-serie
Markiz Tainton var med i Sveriges Mästerkock 2014 och är idag en älskad matkreatör och tv-kock. Nu är hon aktuell med ett eget program på tv-kanalen Godare, där hon lagar mat med mycket kärlek och inspiration från olika delar av världen. I första avsnittet gör hon en härligt grön shashuka – missa inte det! Avsnittet kan du även se här på Aftonbladet.
- Markiz Tainton
Tusen tack för alla frågor, ni hittar mig på instagram Markiztainton och på godare. Hann jag inte svara på din fråga är det bara att skicka DM på Instagram. Vi ses snart igen <3
Trevlig helg!
Kram
Har du tips på hur man får till krispig biff till biffsallad
PeterJag skulle använda mig av ryggbiff med fettkappa och börja med att skiva köttet i 2 -3 cm tjocka skivor. Lägg köttet i het panna och stek 2-3 minuter på var sida. (medium) på högvärme så att du får en fin stekyta. glöm inte att låta köttet vila innan du skär upp det och salta efter du skurit upp de så att saltet hamnar i mellan skivorna. Det höjer smaken.
Markiz TaintonVilken ost är att föredra när man vill testa pasta Alfredo med kyckling?
JennyVet inte om jag vågar svar. Men cheddar ost är en av mina favoriter. <3
Markiz TaintonDin bästa och godaste lyx lyx lyx pasta? :)
Ellihttps://www.koket.se/one-pot-scampi-pasta
Denna är GRYM
Markiz TaintonHej, en smakrik rätt med räkor? Helst inte med pasta som tillbehör, blir så ofta pasta...
Camillahttps://markiz.mabra.com/koket/sot-gurksallad-med-rakor-m-brynt-sojasmor/
https://www.koket.se/kungsrakor-toppade-med-chimichurri
https://www.koket.se/karibiska-rakspett-med-korianderolja
- 2 gula lökar
- 2 tomater
- 200 g butternutpumpa
- 200-300 g räkor
- 3 msk olja
- 2 msk färsk ingefära, riven
- 1 dl persilja, hackad
- 1 dl färsk koriander, hackad
- 1 tsk malen spiskummin
- 0,5 malen gurkmeja
- 0,5 förp saffran
- 2,5 dl kokosmjölk
- 1,5 dl vatten
- 1 msk brunt farinsocker
- 1,5 tsk salt
- ca 0,5 msk limejuice, färskpressad
- 0,5 dl granatäpplekärnor
- 0,25 dl rostade pumpakärnor, rostade
- 0,25 hasselnötter, rostade
Servering
- ris
- limeklyfta
- färsk koriander
Gör så här
- Skala och finhacka löken. Riv tomaterna. Skala och skär pumpan i 1 cm stora tärningar.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och tillsätt löken, ingefära, tomat, persilja, koriander, spiskummin, gurkmeja och saffran och fräs på medelvärme tills löken mjuknar, 4-5 minuter.
- Tillsätt pumpan, kokosmjölk, vatten, socker och salt. Låt koka under lock på svag värme tills pumpan är mjuk, ca 30-40 minuter. Rör om då och då.
- Tillsätt limejuicen och räkorna i grytan. Smaka av med salt.
- Toppa med granatäppelkärnor, rostade pumpafrön och hasselnötter.
- Servera med ris, limeklyftor och koriander.
Markiz Tainton
Fakta: Markiz Tainton
- Ålder: 34
- Yrke: Matinspiratör och tv-profil
- Bor: I Solna tillsammans med maken Kevin och barnen Liora, 3 år och Sade 1,5 år.
- Drömmer om: Att få göra mer tv, jag älskar det!
- Aktuell med: Matlagningsprogrammet ”Markiz Tainton” på Godare. Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE

Här är Markiz härliga matresa

Läs chatten om helgens godaste grillmat med Markiz Tainton

Få inspiration till helgens matlagning från chatten
Vad ska du laga i helgen? Chatta med Markiz

Så får du fryst fisk att smaka lika gott som färsk
Markiz Tainton svarade på frågor om godaste helgmaten

Markiz Taintons knep innan du steker kycklingen

Så gör du frasiga kokosvåfflor

Mandelröra med ricotta och mynta

Saffrans-och solrosröra till frasiga våfflor

Enkla knepet – så stänker det mindre från stekpannan
Läs chatten med Markiz om helgens godaste rätter

Ärtröra med smak av basilika

Markiz Tainton: Så blir potatismos extra gott

Därför ska du aldrig riva vitlök

Tricket som tar kryddorna till en ny nivå
Läs chatten om helgens godaste mat med Markiz Tainton

Smarta knepet när du saltat maten för mycket

Knepet för dig som vill äta färskpotatis – året runt

Markiz Taintons gröna shakshuka





30 min

Laga Markiz krämiga pasta





50 min

Välkommen till tv-kanalen Godare
Superenkel middag: Laga allt i en gryta





1 h 10 min
