Våffeldagen – så får du våfflorna riktigt frasiga

Läs frågor och svar i chatten

Av: 

Elisa Amorelli

 Bak-och dessertkreaktören Emma Brink Rask från bloggen ”Brinken bakar” tipsar om goda våfflor.
Bak-och dessertkreaktören Emma Brink Rask från bloggen ”Brinken bakar” tipsar om goda våfflor.

Våfflor - Recept

Våffeldagen är äntligen här! Hur firar du? Vilken är din favorit-topping? Och kan du hemligheten som gör dem riktigt frasiga? 

Emma Brink Rask chattade med Aftonbladets läsare våffeldagen till ära.

Dags att dra fram våffeljärnet och låta kreativiteten flöda. Vill du ha bästa recepten och tips på söta och salta toppings? Eller veta hur våfflorna håller sig frasiga längre? Bak- och dessertinspiratör Emma Brink Rask – känd från bloggen Brinken Bakar – har en rad bra tips på lager. 

– En av hemligheterna är kolsyrat vatten och vispad grädde i smeten. Det blir en ganska tjock smet och väldigt goda, frasiga våfflor, säger hon. 

I dag chattade Emma Brink Rask med Aftonbladets läsare och gav sina bästa våffelrelaterade tips. Kolla in chatten nedan!

Läs Emma Brink Rasks svar på läsarnas frågor i chatten.

Fastnålat inlägg
25 mars 2021 kl 14.46av Emma Brink Rask
DELA

Det var allt vi hann med, tack för alla frågor.

Min bak-blogg hittar ni på brinkenbakar.se och följ mig gärna på instagram @brinkenbakar

Skicka inlägg
  • Min sambo snackar om surdegsvåfflor, något du provat?

    Alicija

    Jag har inte provat, jag och surdeg är inte bästisar. Men det går fint att baka våfflor med surdeg, eller jäst (färsk eller torrjäst). Men det vanligaste jäsmedlet är bakpulver.

    Emma Brink Rask
  • Vilka är dina bästa salta tillbehör till våfflor? är inte så förjust i allt socker så skulle hellre äta våfflor till middag än efterrätt :)

    Mimmi

    Att addera ost eller grönsaker till smeten ger en helt annan känsla. Toppa med avocado, pocherat ägg, lax, ost-och skinkröra, skagenröra, bacon, fetaost. Allt som är gott på en macka är oftast gott på en våffla.

    Emma Brink Rask
  • Jag vet att våfflor blir mjuka fort men finns det något sätt att grädda och hålla frasiga? Så trist att inte äta tillsammans.

    Maj

    Jag tycker att våfflor utan ägg håller sig frasiga mycket längre. Lägg dem inte på hög, för då blir de mjuka av ångan, utan sprid ut dem på ett galler, då håller de sig frasiga länge. Du kan även sätta in gallret i ugnen på varmhållning.

    Emma Brink Rask
  • Hej! Har du nåt förslag på goda våffeltillbehör till någon som är diabetiker? Vill bjuda min mormor som har diabetes, men vet inte vad jag ska ha till.

    Madelene

    Lättvispad grädde och färska bär är ju väldigt gott!

    Emma Brink Rask
Våfflor med lemoncurd.

Citron- och vallmovåfflor med lemoncurdgrädde

Citron och vallmo gifter sig fint ihop och sätter ny, god smak på våfflorna. Toppa med grädde smaksatt med frisk citronkräm. 

– Jag älskar lemoncurdgrädde, det blir som en mousse men är en sådan enkel grej, säger Emma.

Våfflor med brynt smör.

Våfflor med brynt smör 

Den härliga smaken av brynt smör passar sagolikt bra som smaksättare på våfflor.

– Allt som innehåller smält smör kan man använda brynt smör i, det blir en djupare nötkolasmak på våfflan.

Våffeltårta.

Våffeltårta med chokladvåfflor

Hur vacker är inte den här våffeltårtan? I receptet använder Emma både kakao och riktig choklad för att få fram en rik chokladsmak.

Våfflor med lime och mynta.

Mojitovåfflor med lime och mynta 

Lime, mynta och socker är en så god smakkombination som passar perfekt till våfflor som lätt kan bli lite mäktiga. 

– Jag älskar att fylla hålen i våfflorna med socker, det knastrar så gott, säger Emma.

Därför firar vi våffeldagen 

  • Vårfrudagen är en kyrklig högtid som historiskt sett markerat vårbrukets början. Det var då jungfru Maria fick veta av ängeln Gabriel att hon skulle föda ett barn. 
  • I kristna länder har dagen firats åtminstone sedan 600-talet. Den infaller den 25 mars, nio månader före juldagen då Jesus sägs ha fötts. 
  • Språkligt sett har ”vårfrudag” blivit till ”våffeldag”. Våfflorna har anor från medeltiden, men dagens våfflor tog fart på 1800-talet.
Publisert:

LÄS VIDARE

Frasvåfflor – så blir helt perfekta

ÄMNEN I ARTIKELN

Våfflor - Recept

Recept

MER OM GODARE

Emma Brink Rasks bästa våffelrecept

Citron- och vallmovåfflor med lemoncurdgrädde

45 min

Våfflor med brynt smör

45 min

Frasvåfflor – så blir de helt perfekta

40 min

Mojitovåfflor med mynta och lime

45 min

Får jag inte dessert blir jag arg!

Äntligen dags för julens bästa fest – restfesten

Årets glassnyheter 2022

Ladda för kanelbullens dag

15 kladdkakor att fira kladdkakans dag med

Lär dig göra bakverk som i Frankrike

Konditorns bästa tips för perfekt kladdkaka

Goda sommarmaten

Bästa recepten till chokladbollens dag

Läs chatten om helgens godaste mat med Markiz Tainton

Tårtdrömmar!

Experten: Så väljer du bästa bubblet till nyår

Simona Muntean: ”Bakning är min avkoppling”

Fixa fest med små rätter

10 goda pastarecept du kan laga

Här är Årets rätt 2021: Swedish bowl!

Våffeltårta med chokladvåfflor

45 min

Tillaga och äta ostron – Erik Videgård visar hur

Sveriges populäraste pizza: ”Säljer två i sekunden”