Våffeldagen – så får du våfflorna riktigt frasiga

Läs frågor och svar i chatten

Av: 

Elisa Amorelli

Bak-och dessertkreaktören Emma Brink Rask från bloggen ”Brinken bakar” tipsar om goda våfflor.

Foto: Emma Brink Rask, Björn Lindahl

Våfflor - Recept

Våffeldagen är äntligen här! Hur firar du? Vilken är din favorit-topping? Och kan du hemligheten som gör dem riktigt frasiga? 

Emma Brink Rask chattade med Aftonbladets läsare våffeldagen till ära.

Dags att dra fram våffeljärnet och låta kreativiteten flöda. Vill du ha bästa recepten och tips på söta och salta toppings? Eller veta hur våfflorna håller sig frasiga längre? Bak- och dessertinspiratör Emma Brink Rask – känd från bloggen Brinken Bakar – har en rad bra tips på lager. 

– En av hemligheterna är kolsyrat vatten och vispad grädde i smeten. Det blir en ganska tjock smet och väldigt goda, frasiga våfflor, säger hon. 

I dag chattade Emma Brink Rask med Aftonbladets läsare och gav sina bästa våffelrelaterade tips. Kolla in chatten nedan!

Våfflor med lemoncurd.

Foto: Emma Brink Rask

Citron- och vallmovåfflor med lemoncurdgrädde

Citron och vallmo gifter sig fint ihop och sätter ny, god smak på våfflorna. Toppa med grädde smaksatt med frisk citronkräm. 

– Jag älskar lemoncurdgrädde, det blir som en mousse men är en sådan enkel grej, säger Emma.

Våfflor med brynt smör.

Foto: Emma Brink Rask

Våfflor med brynt smör 

Den härliga smaken av brynt smör passar sagolikt bra som smaksättare på våfflor.

– Allt som innehåller smält smör kan man använda brynt smör i, det blir en djupare nötkolasmak på våfflan.

Våffeltårta.

Foto: Emma Brink Rask

Våffeltårta med chokladvåfflor

Hur vacker är inte den här våffeltårtan? I receptet använder Emma både kakao och riktig choklad för att få fram en rik chokladsmak.

Våfflor med lime och mynta.

Foto: Emma Brink Rask

Mojitovåfflor med lime och mynta 

Lime, mynta och socker är en så god smakkombination som passar perfekt till våfflor som lätt kan bli lite mäktiga. 

– Jag älskar att fylla hålen i våfflorna med socker, det knastrar så gott, säger Emma.

Därför firar vi våffeldagen 

  • Vårfrudagen är en kyrklig högtid som historiskt sett markerat vårbrukets början. Det var då jungfru Maria fick veta av ängeln Gabriel att hon skulle föda ett barn. 
  • I kristna länder har dagen firats åtminstone sedan 600-talet. Den infaller den 25 mars, nio månader före juldagen då Jesus sägs ha fötts. 
  • Språkligt sett har ”vårfrudag” blivit till ”våffeldag”. Våfflorna har anor från medeltiden, men dagens våfflor tog fart på 1800-talet.
Publisert:

LÄS VIDARE

Frasvåfflor – så blir helt perfekta

ÄMNEN I ARTIKELN

Våfflor - Recept

Recept

MER OM GODARE

Emma Brink Rasks bästa våffelrecept

Citron- och vallmovåfflor med lemoncurdgrädde

45 min

Blomkålssteaks med ingefära och curry

15 min