Trendspaning: Så äter svenskarna 2021
Grönt är inte längre lika skönt – om svensken själv får välja
Mindre vegetariskt och mer vänner på middag.
Tempen har tagits på hur svenskarna förväntas äta under 2021 och vilka rätter som toppar favoritlistorna.
För första gången på tio år börjar det vegetariska ätandet att minska.
Det visar en ny rapport från trendspanarna och kommunikationsbyrån Food and Friends som har tagit tempen på svenskarnas matvanor, beteenden och favoriträtter i sin årliga rapport: Matrapporten 2021.
En rad andra beteenden ser också ut att ha ändrats under pandemin, och hur vi kommer att bete oss efter.
66 procent uppger att de efter karantän och corona kommer att bjuda hem vänner på middag oftare än vad de gjorde innan pandemin.
Under det här året tenderar även svenskarna att stanna inom landets gränser då 40 procent uppger att de kommer lägga mer pengar på resande i Sverige och 23 procent kommer lägga mindre pengar på resor utomlands.
Inspirerande mat på sociala medier
Mer tid i hemmet verkar också gett svenskarna mer tid i köket och en chans att utforska sin kulinariska nyfikenhet, då 28 procent menar att de testat att skapa nya rätter.
Inspirationen till dem då? Jo det kan vara scroll på sociala medier, då 32 procent av befolkningen hittar sin inspiration via sociala medier. De som är 55+ bläddrar fortfarande gärna efter inspiration i matmagasin.
Enligt rapporten uppger 65 procent av svenskarna att de kommer fortsätta äta som vanligt under 2021, 20 procent kommer dock försöka minska sin konsumtion av nöt- och griskött.
Svenskarnas favoriträtter 2021
Topplista vegetariska rätter:
- Pasta med sås
- Grönsakssoppa
- Sallad
- Vegetariska biffar
- Lasagne
- Linsgryta
- Pannkakor
- Tacos
- Halloumi
- Falafel
Topplista vardagsrätter:
- Spaghetti och köttfärssås
- Kyckling med tillbehör
- Pastarätter
- Fisk
- Korvstroganoff
- Lax
- Köttbullar med tillbehör
- Korv med tillbehör
- Soppor
- Sallad
Topplista helgrätter:
Årets trendrätt:
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Det här vill Godares matprofiler laga 2022
Vad blir det till middag?
10 goda pastarecept du kan laga
Här är svenskarnas favoritkök
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

Vegotrenden växer – rekordmånga äter inte kött

Cheeseburgare dominerar 08:ornas hemkörda
Alexandras tacowrap har setts av miljoner
Här finns food trucksen där du bor

Skippade restaurangen – och blev klimatsmartare
Efter succén – nu drar stjärnkocken ny publik
Dante Zia bjuder på hållbar vardagsmat

Knepet som lyfter smaken på vegansk mat
Madeleine Landley släpper ny kokbok
Expertens spaning – här är mattrenderna 2022

Så lagar du maten som förbättrar ditt humör
Nostalgitripp: Populäraste rätterna från förr
Se våra mest gillade recept
Enkel och snabblagad lunch hemma
En tacolasagne som förändrade Alexandras liv
”Jag är egentligen helt ointresserad av mat”
Nya utmaningen: Råder stor personalbrist

Så klimatsmart jobbar Sveriges största krogkoncern
