Har du koll på matmärkningarna?

Av: 

Josefine Elfström

Matsmarta onsdag

Ekologiskt, närproducerat, rättvisemärkt – butikerna konkurrerar för fullt om miljövänliga alternativ. 

För att ge oss konsumenter en hjälp på traven märks många varor med symboler.

Men vet vi vad de betyder? Aftonbladet har listat några av de vanligaste. 

Redan på 1970-talet fanns miljömärkta livsmedel, då via inköpsföreningar som var inriktade på alternativodlad mat. 

Därefter har trenden vuxit. Och det med råge. Idag är det fler producenter än någonsin som miljömärker sina varor.

–  Syftet med reglerna om livsmedelsinformation är att garantera konsumenternas säkerhet och se till att ingen blir vilseledd av hur ett livsmedel presenteras, säger Joakim Meuller Bäckman, inspektör på Livsmedelsverket, och fortsätter: 

– Konsumenterna ska ha möjlighet att göra säkra och medvetna val, särskilt utifrån hälsomässiga, ekonomiska, miljömässiga, sociala och etiska överväganden. 

Falska märken

Men se upp, det finns även falska miljömärken. Det kan vara fiskar, blommor och andra märken som producenterna själva hittar på för att varorna ska ge ett miljövänligt intryck. Naturskyddsföreningen betonar att sådana märken gör skada eftersom de förvirrar konsumenterna.

Hur gör vi för att stävja oseriösa märkningar?

– Alla livsmedelsföretagare ska genomgå offentlig kontroll, även om undantag tyvärr förekommer. I den kontrollen ingår att kontrollera om märkning på produkter är korrekt, säger Joakim Meuller Bäckman.

  • I djungeln av märkningar för olika livsmedel är det bra att känna till vad de olika symbolerna står för. Här kommer de viktigaste att hålla ordning på.

ANNONS

Skaffa en smart pizzaspade från Cervera - ett praktiskt redskap även när du bakar bröd!

Extern länk från Cervera

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så får du familjen att äta mer näringsrikt

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Klimatsmart mat

Klimat & miljö

Ekologisk mat

MER OM GODARE

Hållbarhetsexperten: Så fixar du en klimatsmartare påsk

Så väljer du rätt kyckling på tallriken

Handla närodlad mat med reko-ringar

Så hittar du en klimatsmart julskinka

Apparna som hjälper dig göra smartare val

Vilka drycker är snällast mot klimatet?

Frukt och grönsaker – vilka är bäst för miljön?

”Utan plast skulle vi öka matsvinnet

Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar

Spara pengar på butiker som minskar matsvinnet

Stjärnkockens attack – mot avokado: ”Det är hål i huvudet”

Så vill matjättarna minska matsvinnet

Skippa svinnet – spara 1180 kronor i månaden

Burktomatens revansch

Släng inte ätbar mat. Punkt slut.

Klimatforskaren: Vi måste agera snabbt och kraftfullt

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott

Så blir du halvvego och hjälper klimatet

Så läser du av vinetiketten

Årets kock-finalisterna: Därför ska du äta hållbart

Vad vill du tugga på 2022?

Så blir laxen smartare mat

Chokladmakaren: Alla borde göra sin egen choklad

Vinodlare: ”Vattenbrist har blivit en mardröm”