Sous vide – så funkar det

Av: 

Nina Kindbro

Sous vide betyder ”under vakuum”.
Sous vide betyder ”under vakuum”.

Kött

Sous vide blir allt mer populärt i hemmaköken. Sous vide betyder att man kokar vakuumförpackad mat långsamt i exakt temperatur vilket ger ett saftigt och smakrikt resultat. Så här fungerar det.

Sous vide kommer från Frankrike och betyder ”under vakuum”, råvarorna tillagas utan luft. Länge har tekniken endast använts på restauranger men allt eftersom kommer det sous vide-kokare även för hemmaköket.

Maten man vill laga läggs i en plastpåse med till exempel kryddor eller marinad. En vaccummaskin suger ut luften ur påsen och försluter den med värme. Påsen läggs sedan i vattnet som värmts upp av en cirkulator. Cirkulatorn håller exakt inställd temperatur på vattnet och får det att cirkulera.

Maten tillagas långsamt under en längre tid, på exakt samma temperatur och under vakuumtryck. Resultatet blir perfekt varje gång.

Kött blir mörare och grönsaker behåller sina goda smak och vitaminer eftersom inget försvinner ut i kokvattnet. Vakuumet gör också att fett och kryddor tränger in bättre.

Det här kan du till exempel laga:

  • Kött och fågel går utmärkt att laga, inget blir bränt, för rått eller torrt. Resultatet blir exakt som du vill ha det.
  • Grönsaker behåller smak och vitaminer och blir aldrig överkokta.
  • Ägg och fisk som är temperaturkänsliga är lätta att få helt perfekta.
  • Såser fungerar också bra i sous vide, smakerna behålls och inget ångar bort.

ANNONS

Nu finns Muminmuggarna ABC i duopack äntligen att beställa hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här!

3 smarta tips

  1. Vakuumförpackningen gör att inget syre kommer åt råvaran. Hållbarheten blir då mycket längre eftersom syre oftast är det som snabbast bryter ner våra råvaror. Alltså kan du vakuumförpacka maten du har i kylskåpet för längre hållbarhet.
  2. Möra köttet med vakuum. Kött kan med fördel vakuumförpackas några dagar innan det ska tillagas, då blir det mört och fint.
  3. Var försiktig när du lägger i maten så det inte hamnar kladd på kanten där plasten ska förslutas, det kan bli svårt att få det helt tätt då.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så steker du den perfekta oxfilén

ÄMNEN I ARTIKELN

Kött

Såser

Mat

MER OM GODARE

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Laga mat som proffsen med en sous vide

Så lyckas du med din gryta – Tareq Taylor bäst tips

Airfryer – så funkar det

Här är maten som kan frysas

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillböcker: Här är bästa grillrecepten

Bra basvaror att ha hemma

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott

Laga klimatsmart barnmat med Jessie Sommarström

Så fermenterar du grönsaker

Vego i världsklass – för en billig peng

De drog dit pepparn växer för bättre smak

Axfood och Urban deli lanserar nytt vegokött

Fixa maten med en tunn plånbok

Upptäck allt gott du kan göra med bönor och baljväxter

Sex steg – så blir du bra på italiensk mat

Tänk på det här när du ska frysa in mat

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillmästarens bästa pryltips inför grillsäsongen

Vilt i frysen? Så lagar du perfekt stek och hittar bästa vinet

Hon lagar god mat på tång och strandväxter

Knepet som kan göra landslaget till vinnare

Zeina Mourtada och Paul Svensson släpper klimatsmart kokbok

Dante Zia bjuder på hållbar vardagsmat

Enkel och snabblagad lunch hemma

”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”