Mat & Dryck

Visa vem du är – med din kaffekopp

"Riktiga kaffenördar chattar på nätet och tipsar varandra"

Foto: SANNA SJÖSWÄRD
AROMATISKT Hedvig och Sandra njuter av varsin kopp kaffe på kaffeshoppen Himalaya i Stockholm.

Rabbla bönor och smutta dig till koffein­mecka. Senaste trenden för njutningsnördar är kaffekunskap.

– Beställningen på kaféet har blivit ett sätt att visa din personlighet, säger trendföreläsaren Göran Adlén.

Får det lov att vara en espresso på Geishakaffe á 600 kronor kilot?

Farmors mor sörplade kaffe på bit, utan en tanke på bönsort och produktionsland.

2008 är utbudet gigantiskt, och kaffekunskap är det senaste sättet att signalera medvetenhet.

Costas Pliatsikas.

– De senaste åren frågar kunderna efter särskilda kaffesorter, berättar flerfaldigt prisbelönte baristan Costas Pliatsikas, som driver Costas Café & Roastery i Umeå.

– Man är intresserad av speciella aromer. Riktiga kaffenördar chattar på nätet och tipsar varandra, och plötsligt blir vissa kaffesorter enormt populära.

Perfektion är målet

Målet är den perfekta smakupplevelsen.

– Det handlar om kunskap, med kaffe så väl som med vin. Om du köper ett fint, rött vin men dricker det kallt smakar det illa.

Trenden med kaffekultur är ett storstadsfenomen som har spridit sig i landet, enligt trendföreläsaren Göran Adlén, aktuell med boken ”Lev ditt liv med mod och passion”.

Kunskap ger status

– Kaffet är en väldigt kär produkt för oss svenskar. Dagens trend växte fram med kafékulturen: Det började med espresso och cappuccino. Så kom boomen med caffe latte, och sedan började vi beställa latte macchiato. Nu blir vi allt mer intresserade av kaffe­bönorna.

I?dag är kunskap en viktig statussymbol.

– Det märks på alla vin- och chokladprovningar, som är vanliga bland både gamla och unga. All information är tillgänglig på nätet.

Enligt Göran Adlén är dagens utbud bara början.

– Vi jagar hela tiden det unika. En barista föreslog att jag skulle kyla min espresso och blanda i soda. Man har börjat nischa kaffet, det har blivit ännu ett sätt att visa sin personlighet.

Baristan tipsar:

Fyra steg till gott kaffe.

Investera i en bistro­kanna eller aero­press med microfilter. Bra utrustning är en förutsättning för gott kaffe.

Köp färskrostat kaffe.

Kaffe ska vara max 2–3 veckor gammalt. I dagligvaru­handeln är kaffet ofta flera månader gammalt.

Rengör maskinen ofta.

En smutsig bryggare ger illasmakande kaffe, vilken sort du än väljer.

Dosera rätt. Till bryggkaffe är det 60 gram kaffe till en liter vatten.

Visa dina kaffekunskaper

Vill du namndroppa de hetaste kaffe­sorterna? Baristan Costas Pliatsikas tipsar om tre sorter för finsmakare:

Aricha Nummer 9. ”Etiopiskt kaffe med distinkt arom. Blommig, söt smak. Kommer i små partier, finns bara på tre fyra ställen i Sverige.”

Geisha från Hacienda la Esme­ralda i Panama. ”Världsberömt kaffe producerat av utvandrade svenskar. Doft av färska citronskal och nyplockad grapefrukt. Kostar 600 kronor kilot.”

Balmaadi Estate från Indien. ”Biodynamiskt odlat kaffe med en krämig, chokladig smak som passar bra med mjölk. Den blev genast populär i Sverige, men är inte lika dyr som de andra två.”

Pernilla Ericson