Chokladtarte med tre smaker

Så gör du god tarte

Foto: Frida Wismar
Tre fantastiska fyllningar till tarteletter.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

En tarte med tre olika smak­sättningar: kola len som sammet, vaniljkräm piffad med citron, krämig choklad med lakrits.
– Jag har lite hatkärlek till att göra små tarteletter, säger Hela Sverige bakar-vinnaren Linn Utbult. För det första är det lite pilligt och för det andra tappar jag lätt koncentra­ tionen (läs: humöret). Men varje gång blir jag så nöjd med resultatet.

Chokladtarte med tre smaker

  • Antal: Cirka 16 portionstarteletter eller en stor tarte, cirka 26 centimeter i diameter

  • Ugn: 180 grader varmluft

  • Tid: 2 timmar + 1 timme i kylskåp

Ingredienser:

Chokladmördeg:

  • 2 1/3 dl (130 g)

  • vetemjöl 1 dl (60 g)

  • florsocker 1⁄2 dl (25 g)

  • mandelmjöl 2 msk (15 g)

  • kakao 1 tsk (3 g)

  • vaniljsocker 1⁄2 tsk (3 g)

  • salt 90 g

  • rumsvarmt osaltat smör

  • 1 äggula (ca 20 g)

Fyllningar:

Seg kola med flingsalt

  • 3 dl (300 g) vispgrädde

  • 1 1⁄2 dl (210 g) ljus sirap

  • 1 1⁄2 dl (120 g) ljust muscovadosocker

  • 1 tsk (3 g) vaniljsocker

  • 120 g smör i kuber

  • flingsalt till garnering

Vaniljkräm och färska bär

  • 1⁄2 vaniljstång

  • 2 1⁄2 dl (250g) mjölk 3%

  • 1⁄2 dl (45 g) strösocker

  • 3–4 äggulor (60 g)

  • 1/3 dl (17 g) maizena

  • 15 g rumsvarmt smör

  • rivet skal av 1 citron

  • färska bär

  • Hallon-/lakritskulor från naturgodiskhyllan eller egna tryfflar av vit choklad rullade i hallonpulver

  • ätbara blommor

Choklad, lakrits och hallon

  • 400 g mörk choklad ca 50 %

  • 1 2/3 dl (165 g) vispgrädde

  • 1–2 msk lakritspulver (Haupt) + 1 msk till garnering

  • frystorkade hallon

Chokladmördeg - gör så här:

  1. Rör ihop alla ingredienser utom äggulan i en bunke, blanda tills du har en smulig massa.

  2. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in och kyl i 30 minuter.

  3. Kavla ut degen ca 3 millimeter tunt och stansa ut cirklar som är lite större än formen/formarna, med hjälp av en stansring. Fodra sedan formarna med degen och nagga med gaffel. Ställ tarteletterna i frysen en kvart så håller de formen bättre under gräddning.

  4. Grädda små tarteletter i 8–10 minuter och en stor tarte 20–25 minuter mitt i ugnen och passa noga på slutet. Låt skalet svalna innan du tar ut det ur formen.

Seg kola med flingsalt - gör så här:

  1. Koka upp grädde, sirap och muscovadosocker i en kastrull, låt sjuda ca 20 minuter. Den är klar vid 117 grader – eller gör ett klassiskt kulprov i ett glas vatten.

  2. Ta kastrullen från värmen, tillsätt vaniljsocker och smör och rör tills du har en jämn och blank kola.

  3. Häll smeten i pajskalet när kolan svalnat lite. Strö över flingsalt och låt stå i kylen minst 1 timme.

Vaniljkräm och färska bär - gör så här:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

  2. Koka upp mjölken, hälften av sockret, vaniljfröna och vaniljstången i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i 10–20 minuter.

  3. Vispa äggulor, maizena och resten av sockret pösigt med elvisp i en bunke.

  4. Slå över den heta mjölken och blanda ordentligt, häll tillbaka i kast­ rullen och vispa tills den tjocknat.

  5. Ta upp vaniljstången och häll vaniljkrämen i en bunke.

  6. Tillsätt smöret och rör tills det smält helt.

  7. Plasta direkt mot ytan och låt stå i kylskåp tills krämen är kall.

  8. Fyll dina skal med vaniljkrämen och garnera med bär, godis och blommor.

Choklad, laktrits och hallon - gör så här:

  1. Hacka chokladen och smält försik­ tigt i mikrougn eller över vattenbad.

  2. Koka upp grädden med lakrits­ pulvret.

  3. Häll den varma lakritsgrädden över chokladen och rör till en jämn kräm.

  4. Fyll dina skal och låt krämen svalna något innan du garnerar med frystorkade hallon och lakritspulver. Färska hallon är såklart svingott det med!

Recept ur boken Salt som socker (Bonnier fakta) av Hela Sverige bakar-vinnaren Linn Utbult. Frida Wismar (foto).