Kryddig lax med peppar-kombo

MAT & DRYCK

Enkel, ”självlagande” och lyxig.

Här tipsar vi om ett spännande vardagsrecept: en riktigt kryddig lax med olika pepparsorter

Lax är nyttigt och gott, dessutom är det numera inte heller någon dyr fisk tack vare norrmännen. Och lax i ugn är ett enkelt och säkert kort.

Det här receptet från marsnummret av Aftonbladet Mat & Vin har vi lyft ut från ”påsk-buffén” – för de som vill hålla sitt påskbord mer traditionellt, men gärna testar nytt ändå. Rätten tar runt 35 minuter att laga.

✓ Kryddig lax med olika pepparsorter

Recept för 4 personer

700 g hel laxsida

ca 1 dl hoisinsås

2 vitlöksklyftor

1 röd chilifrukt

2 msk riven färsk ingefära

2 tsk grönpeppar

2 tsk rosépeppar

1 tsk grovmalen svartpeppar

ca 1 tsk salt

Tillbehör:

300 g blomkål

1 grillad paprika

1 squash ca 300 g

1 förkokt majskol (eller en liten burk)

2 msk rapsolja till stekning

1 dl hackad persilja

1 dl BBQ glace chipotle

salt och peppar

Gör så här – laxen

1. Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en smord ugnsplåt eller eldfast form.

2. Pensla laxen med hoisinsåsen.

3. Hacka vitlök och urkärnad chili fint och fördela över laxen tillsammans med riven ingefära och pepparsorterna.

4. Avsluta med salt.

5. Baka i ugnen  på 250 grader i cirka 10-15 minuter.

Gör så här – tillbehör

1. Skär blomkålen i små buketter, skiva dem om de är för stora. Dela den grillade paprikan i mindre bitar. Skär squashen i skivor och skär bort majskornen från majskolven.

2. Hetta upp rapsoljan i en stekpanna och stek grönsakerna under omrörning tills de mjuknar något. Smaksätt med persilja, BBQ-sås, salt och peppar. Servera till laxen med några limeklyftor

ARTIKELN HANDLAR OM