Låtsasköttet blöder – så smakar burgaren

Av: 

John Edgren

Hamburgare

Det växtbaserade mirakelköttet blöder till och med när du biter i hamburgaren.

Oskar Duberg är en av de första som har testat ”Impossible Burger", och betyget blir högt.

– Jag fick dubbelfråga kyparen om den var vegansk, säger svensken.

Det är matindustrins heliga graal. Efter mycket arbete har företaget Impossible Foods lyckats skapa ett växtbaserat kött som verkligen kan utmana originalet. Den första restaurangen i världen som serverar deras mirakelprodukt är Momofuko Nishi i New York. Hur smakar då ”Impossible Burger”? Oskar Duberg har testat låtsasburgaren som blöder, och svensken är imponerad.

– Den här burgaren hade en struktur som påminner så mycket om kött att jag fick dubbelfråga kyparen om den var vegansk. När du biter i den får du det där saftiga och feta, blandat med en lättsaltad och umamismakande biff. Jag vill verkligen inte säga femstjärnig burgare från TV-kock. Jag vill inte ens gå så långt som att säga "en av de godaste burgarna jag har ätit". Den veganska växtburgaren smakar ungefär som en klassisk liten gatuköksburgare från Brålanda. Det gör den däremot till den mest spännande och revolutionerande burgaren jag någonsin ätit, säger Oskar Duberg.

Skapat av Stanford-forskare

Veganen har inte ätit djur på 13 år, men han minns köttsmaken. Både Oskar och hans flickvän anser att Impossible Food har kommit väldigt nära målet. Bakom uppfinningen står företagets vd Patrick Brown, som är professor i biokemi vid Stanford University. Hans team har undersökt kött på en molekylär nivå och sedan försökt hitta liknande proteiner och näringsämnen i växter, frön och spannmål. Olika egenskaper har sedan kombinerats för att återskapa alla burgarens alla kvalitéer. Oskar konstaterar att det ändå finns små skillnader.

– Om du serverar den som en köttburgare så tror jag att åtta av tio skulle äta med nöje. Två personer skulle kanske fråga om strukturen – även om den smakar kött så ser fibrerna inte helt ut som malt kött. Men hela idén är ju, snarare än att lura folk, att kunna ersätta en industri som är en av världens största miljöbovar. Vilken köttis skulle med gott samvete köpa bacon när det nya fejkonet ser ut och smakar likadant? Fantastiskt, säger han.

Bill Gates bland investerarna

Och målgruppen för det växtbaserade köttet är inte bara vegetarianer – det märks inte minst på intresset för att få investera i innovationen. Google sägs ha erbjudit mellan 1,7 till 2,5 miljarder kronor för äganderätten, men Impossible Foods har inte nappat. De har på egen hand lyckats dra in 1,5 miljarder kronor i investeringar, bland annat med hjälp av Bill Gates. Nu återstår det att se när Impossible Burger kommer till Sverige. Då höjs ribban avsevärt för de vegetariska alternativen.

– Tro mig – jag har käkat min andel växtburgare här i livet, men inget var som den här, säger Oskar Duberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Fixa den ultimata hamburgaren

ÄMNEN I ARTIKELN

Hamburgare