SM-mästarens grilltips: Testa sallad och makrill

MAT & DRYCK

Köp efter säsong, investera i en termometer och våga lite mer.

När det gäller att lyckas i köket finns det få genvägar, men följer du de här tipsen – blir resultatet garanterat bättre.

– Det bra kockar lyckas med är att få rätt temperaturer samt balans, säger Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016.

Han är bäste kock i Sverige och till vardags står han i köket på restaurangen Lilla Ego.

Jimmi Eriksson kan sedan i februari titulera sig som svensk mästare i professionell matlagning. Men det krävs inte en guldmedalj för att lyckas i köket, herr Eriksson säger att en av grundingredienserna för en bra middag – är att man har roligt när man lagar mat.

– Våga ha kul vid matlagningen och tycker du om en smak, testa att blanda in den i annat. Det är när du börjar experimentera som du utvecklas som kock, säger Jimmi Eriksson.

Inspireras av säsongen

Och att våga är kanske inte så svårt när man är en expert, men för oss vanliga dödliga är det kanske inte är så lätt att hitta inspiration alla gånger. Så vad ska man exempelvis tänka på nu när grillsäsongen sparkat igång?

– Bra saker att testa är exempelvis att grilla romansallad. Ge den lite yta, strö lite ost över och sedan dressa upp den. Det ger en helt annan karaktär på salladen och blir magiskt gott. Ostron på grillen är också underbart. Dels så öppnas de när de är klara vilket gör det väldigt lätt att skära ut muskeln – och dels får den en härlig rökighet, säger Jimmi.

Skippa nötkött på grillen

För de som söker ett middagsalternativ tycker Jimmi att man kan skippa nöt- och fläskkött och välja säsongsfisken makrill.

– Nu är makrillen fantastisk, den smakar mycket och passar oerhört bra bredvid en sallad. Fisken behöver absolut inga tunga tillbehör utan grilla den bara hårt på skinnsidan så står den sig bra med en sallad.

Själv säger Jimmi att det som kännetecknar hans matlagning just är raka, ärliga smaker samt att han självklart jobbar med de råvaror som är i säsong.

Men just för dagen har han lagt förklädet på hyllan och ska titta på matlagnings-EM nere i Budapest.

– Jag är ju en tävlingsmänniska och se om EM är något för mig. Men nu ska jag smälta SM-vinsten och ta tillvara på det här året. Det är underbart att vara kock och jag hoppas att jag ska kunna förmedla det samt min egen filosofi till unga, säger han.

Fakta Jimmi Eriksson
Uppväxt:  Kungsängen
Bosatt: Södermalm
Jobbar på: Lilla Ego
Jobbat på:  Pontus, Stockholm, Restaurang Jonas, Stockholm. Utomlands vid Medelhavet och i London.

ARTIKELN HANDLAR OM