”Vi kommer se mer av det här i Sverige”
Uppdaterad:
Recept
Tillbehöret till sommarens drinkar: ”Fräck idé”
Pimpa sommarens drinkar med häftiga iskuber.
Låt fantasin flöda och blanda i dina favoritfrukter och smaker.
– Det är en fräck idé och det är inget som jag har sett att man jobbat så mycket med i Sverige, säger bartendern Zebastian Huss.
Lyxa till sommarens drinkar med ett lite annorlunda tillbehör; isbitar fyllda med goda smaker.
Vad sägs om iskuber med basilika och citron eller jordgubbar och timjan.
En som hyllar det här tillbehöret är bartendern Zebastian Huss.
– Det är en fräck idé och det är inget som jag har sett att man jobbat så mycket med i Sverige. Så det är kul att man kan tänka steget längre. Det blir finare och bättre drinkar.
Bjuder du dina gäster på det?
– Det är inget jag jobbat aktivt med i baren, ofta har man mycket att göra. Men det här är sådant jag har gjort hemma och jag borde göra det mer i baren när det finns tid. Om man har middagar och vet att man har 30 personer som ska dricka en speciell drink då är det perfekt att frysa in en iskub.
Han tipsar om att testa att göra ett eget sockerlag och sedan smaksätta med valfri smak.
– Om du använder frukten och gör en puré och sockerlag så hela is-kuben ger smak när den smälter. Då fyller iskuben en stor funktion. Det här är stort utomlands och vi kommer se mer av det i Sverige.
Berätta hur gör man?
– Du gör en bas på sockerlag, hälften vatten och hälften socker. Om vi säger att du ska gör en mojito-iskub så tar du sockerlag, pressa en halv lime och ta en vanlig form för iskuber. Lägg ner ner några myntablad, lite mer limesaft och blandningen med sockerlag och lime. Lägg i frysen.
Så egentligen kan man bara blanda i det man gillar i iskuberna?
– Exakt, verkligen. Köp lite frysta jordgubbar och blanda i det så får du en röd och fin iskub. Det är bara fantasin som sätter stopp. Allt går att göra – testa dig fram, tipsar han.
Här under hittar du recept till iskuber och passande drinkar.
Så gör du dina egna iskuber – och drinkar
BASILEMON
GIN & TONIC
Det här behöver du till iskuberna :
Gurka
Svartpeppar
Frys vatten, små gurkbitar och svartpeppar i en isbitsform.
Till drinken:
4 cl gin Schweppes Tonic
Fyll ett glas med iskuberna. Häll över gin och toppa med kall Schweppes Tonic.
SUMMER THYME
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Bartenderns favoritdrink till nyår: ”En French 2021”
Bästa tipsen för sommarlunch och picknick
Snabbt, enkelt – och jättegott!
Kockarnas knep för att laga smartare mat
Bästa tipsen: Så grillar du grönt i sommar
”Sallad är inte något kaninkäk”
De drog dit pepparn växer för bättre smak
Lättlagade menyer för festliga middagar
Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker
Martin Moses guide till den perfekta pluggen
Smart, gott och oväntat – så kan du rädda maten
”Utan plast skulle vi öka matsvinnet
Titta: Succépajen till sommar-middagen
”Är helt klart det godaste jag ätit”
25 min
Superenkla soppan – klar på några minuter
15 min
Bartenderns alkoholfria drink till sommarfesten
Somriga kladdkakan: ”Den är väldigt enkel”
45 min
Annorlunda pizzan till helgens middag
35 min
Snabba rätten – gjord på midsommarrester
Upptäck Sverige med landskapsrätterna
Gör din egen snaps till midsommar
10 min
Profilens burgare: ”Supersmarrigt”
1 h 30 min
Se expertens sill-tips ’De skriker efter den’
20 min
Johan gör Sveriges bästa gin och tonic
Bartenderns favoritdrink till nyår: ”En French 2021”
Bästa tipsen för sommarlunch och picknick
Snabbt, enkelt – och jättegott!
Kockarnas knep för att laga smartare mat
Bästa tipsen: Så grillar du grönt i sommar
”Sallad är inte något kaninkäk”
De drog dit pepparn växer för bättre smak
Lättlagade menyer för festliga middagar
Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker
Martin Moses guide till den perfekta pluggen
Smart, gott och oväntat – så kan du rädda maten
”Utan plast skulle vi öka matsvinnet
Titta: Succépajen till sommar-middagen
”Är helt klart det godaste jag ätit”
25 min
Superenkla soppan – klar på några minuter
15 min
Bartenderns alkoholfria drink till sommarfesten
Somriga kladdkakan: ”Den är väldigt enkel”
45 min
Annorlunda pizzan till helgens middag
35 min
Snabba rätten – gjord på midsommarrester
Upptäck Sverige med landskapsrätterna
Gör din egen snaps till midsommar
10 min
Profilens burgare: ”Supersmarrigt”
1 h 30 min
Se expertens sill-tips ’De skriker efter den’
20 min