Maten i Lasses hjärta

Lasse Berghagen har lämnat scenen på Solliden och satt sig till bords. I nya boken Allsång på Skansen lagar några av Sveriges bästa kockar Lasses favorit- rätter.

Foto: Stefan Mattsson
Lasse Berghagen gillar husmanskost och syns ofta handla kött, fisk och grönsaker i Östermalmshallen.

Blicken flackar över den svarta tavlan – från Toast Skagen till Nyfångad svensk hummer.

– Fan vad jag är hungrig, säger Lasse Berghagen.

Allsångsledaren spelar revy med dans på Chinateatern i höst. Han måste banta – och börjar varje dag med ett glas olja?

– När man håller på tänker man ju inte så mycket på hur det känns men dagen efter premiären var knäet alldeles svullet. Jag var tvungen att åka till Sofiahemmet och ”Schlooosch”, säger Berghagen och visar så att reportern bleknar hur man tappar ett knä på vatten.

Doktorns order: Gå ner ett par kilo. Och tänk på att stretcha efter dansnumren.

Så nu tränar han med baletten, käkar grönsakssoppa på dagen och något mycket lätt på kvällen. Lite ledsamt för en ståtlig karl som älskar mat. Men han är disciplinerad och tar stekt sik med kokt potatis trots att det finns många goda havsdjur med vitlöksmajonnäs på matsedeln.

Vi träffas i Östermalmshallen i Stockholm. Han är lätt att hitta för alla känner Lasse. De morsar och han morsar tillbaks.

Familjen Berghagen handlar basvarorna på Konsum men kött och fisk i hallen. Den här dagen blir det en krabba.

– Jag är ingen expert på råvaror men Eva är handlardotter – kan stycka och så där – och hon tyc-ker att de har bättre grejor här, även om det kostar lite mer.

Det är hon som lagar maten hemma och han som hjälper till.

– Jag har ju haft tur. Eva tar sig tid att verkligen laga mat från grunden. Det får ta en timme eller mer också till vardags. Hon använder sällan mikron och halvfabrikat. Det blir ofta husmanskost. Det gillar jag.

Lite grabbigt, va?

– Jo, det är ju killmat. Får väl erkänna att jag inte var så förtjust i det där nya franska köket med korslagda sparrisar.

Lasse och kollegorna på China har börjat med matlag och turas om att bjuda på käk mellan de två lördagsföreställningarna.

Du fixar hederlig svensk husmanskost, förstås?

– Nej, det blir för stabbigt. Det blir nog sallad när det är min tur, skaldjurssallad. Fast nästa lördag ska jag bjuda på surströmming. Sissela, Loa, Magnus, Helen och jag ska ha surströmmingsskiva.

Laga Lasses favoriter

9 recept ur nya boken ”Allsång på Skansen” utgiven på Ica Förlag.

Jon Hansson