Grilla utan att må illa

MAT & DRYCK

Rötmånaden är här - med alla bakterier

Foto: Henrik Hansson
varning Gunnar Willumsen från Helsingborg firar semester med familjen i en husbil på Ängby camping i Stockholm. Han är noga att diska redskapen och äter aldrig från samma tallrik som det råa köttet legat på.

Gillar du att grilla på sommaren?

Du är inte ensam. Men se upp så att du inte blir sjuk.

Varmt och fuktigt. Den perfekta miljön för bakterier att frodas i. Därför är det extra viktigt att förvara och tillaga maten rätt i rötmånadstider.

- Bakterierna gillar det här vädret bättre än vi, säger Birgitta de Jong, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Den 23 juli till den 23 augusti är det rötmånad. Under den här perioden ökar antalet fall av matförgiftning dramatiskt. Enligt Livsmedelsverket drabbas uppemot 500 000 människor av matförgiftningar varje år.

Sjuk av marinad

En vanlig orsak är campylobacter, som finns i bland annat kyckling. Och många blir dåliga sedan de ätit grillat.

- Det är stor risk att man slarvar vid grillningen under sommaren. Man kanske lägger tillbaka den grillade kycklingen på samma tallrik som det råa köttet legat på eller så grillar man kycklingen för dåligt, säger Birgitta de Jong.

En del har även insjuknat efter att ha hällt den överblivna marinaden på det färdiga köttet.

Idealtemperaturen för bakterier är 37 grader. Det är därför viktigt att hålla maten ordentligt kyld. Vilket inte alltid är så lätt om man bor i tält, båt, husvagn med dåliga kylmöjligheter.

- Man ska inte heller lämna köttfärsen i den varma bilen eller handla mat och sedan frakta den långt, säger Hans Lindberg, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Lyssna

Marianne Boysen på livsmedelsverket tipsar om vad du bör tänka på i

sommarvärmen för att inte förstöra din mat.

Carola Ålstig