Ta kål på bacillerna

avMia Sahl

Publicerad:
Uppdaterad:

Supermaten: Stärker kroppen Skärper blicken Anfaller inkräktare

Foto: Colourbox
Tips! Rå grönkål funkar perfekt som naturligt vitamintillskott i en smoothie.

Grönkål är en variant på bladkål, en riktigt nyttig vinter­råvara. Den kan odlas i hela Sverige och brukar finnas tillgänglig i butik från september till februari. Grönkål klarar snö och kyla väldigt bra så länge den står kvar i marken, den blir lite mildare i smaken om den skördats vid frysgrader. Skördad grönkål håller sig bara några dagar i kylskåp men om man förvarar den fuktigt i en påse med lite vatten håller den sig fräsch längre.

Gemensamt för alla bladkålssorter är att de inte har någon upplagringsplats för näringsämnen, bladen innehåller därför allt som kålen behöver och är proppfulla med nyttigheter, i synnerhet vitaminer och mineraler.

Grönkålens blad är mörkt gröna eller blågröna. De är fiberrika men fibrerna mjuknar vid tillagning. Grönkål går att äta rå och innehåller som mest nyttigheter innan man hettat upp den. Men kraftigare blad kan upplevas som lite träiga att äta råa. Allra godast smakar den om man först förväller den i lite hett saltat vatten. Det är också gott att koka grönkålssoppa eller stuva den på samma sätt som spenat.

✓ Anfaller:

Inkräktare. 100 gram grönkål ger dig drygt 150 procent av ditt dags­behov av C-vitamin, en skyddande antioxidant som är superviktig för immunförsvaret.

✓ Superkraft:

Skärper blicken. Grönkål är rik på vitamin A, viktigt för din nattsyn. Bladen innehåller också lutein, ett naturligt färgämne som skyddar dig som äter den från solljusets skadliga strålar.

✓ Hemligt vapen:

Stärker kroppen. Muskler, nerver och blodtryck behöver kalium för att funka. Grönkålen är rik på kalium som håller kroppen på topp.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Hälsa