Älskade kladdkakor – så lyckas du varje gång

Linnéa Seidels bästa tips för mjuka kakor

Att baka en mjuk kaka är ett snabbt sätt att få gott fikabröd som räcker till många. Jag brukar alltid utgå från ett bra grundrecept och sen är det bara att variera smaksättning.

Kladdkaka är en kär favorit som många börjar sin bakkarriär med.

En kladdkaka skall vara låg, kompakt och kladdig. För att få kladdkakan perfekt gäller det att inte vispa ingredienserna utan bara varsamt röra ihop dem. Sen är det även viktigt att kakan inte gräddas för länge. Kanterna skall vara hårda men mitten kan vara mjuk och lite kletig. Då får du, enligt mig, den godaste kladdkakan.
Gör du däremot en sockerkaka vill du få in så mycket luft som möjligt för att få en hög och fin kaka. Därför är det bra att vispa ägg och socker med elvisp, när du tror att du vispat tillräckligt är det oftast bra att vispa ett par minuter till!

Men när du väl har haft i mjöl och bakpulver i din smet är det bäst att låta elvispen vila, vänd i stället ned de torra ingredienserna. När du sedan ställt in kakan i ugnen bör inte ugnsluckan öppnas under de första 20 minuterna, då kan den höga fina kakan sjunka ihop. När kakan är färdiggräddad är det bra om den får vila cirka fem minuter i sin form innan du stjälper upp den på galler så att den får svalna. Då hinner kakan stadga sig lite.

Linnéa Seidel

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN