Så fixar du din drömhy

Det viktigaste är inte vad du smörjer på, utan vad du äter

Ät frukt, C-vitamin och satsa på långsamma kolhydrater.

Nu är det dags att få den superhy du alltid har drömt om.

Vi ger dig bästa tipsen för att lyckas.

Alla har en favoritkräm, eller en behandling som man tycker extra mycket om. Men vacker hud börjar alltid med att du ger den näring inifrån. Äldre celler ersätts av yngre och en jämn tillförsel av näringsämnen är viktigt för att stödja processen. Ät rätt och du matar din hud med det som behövs för att hålla den mjuk, len och vacker.

Här är tips från BBC Good Food på hur du äter dig till en finare hy:

5 om dagen

Ät färgglada frukter och grönsaker som innehåller kraftfulla antioxidanter. De hjälper till att skydda huden mot cellskador som orsakas av exempelvis rökning, föroreningar och solljus. Sträva efter minst fem portioner om dagen. Morötter, spenat och grönkål är exempel på bra kost.

Ät C-vitamin

C-vitamin är en riktig superantioxidant. Den stärker ditt immunförsvar och ger dig vacker hy. Bra källor är svarta vinbär, blåbär, jordgubbar, apelsiner, kiwi och sötpotatis.

Fyll på med selen

Selen har en avgörande betydelse för immunförsvaret. Studier visar att selen-rik kost kan skydda mot hudcancer, solskador och åldersfläckar. Ett sätt att öka ditt intag är med hjälp av paranötter. Fyra nötter om dagen ger dig den dos du behöver.

Prioritera E-vitamin

E-vitamin skyddar huden mot cellskador och stärker tillväxten av frisk hud. Livsmedel som innehåller mycket E-vitamin är mandel, avokado, hasselnötter, pinjenötter, majs och oljor.

Drick mera

Huden behöver fukt för att vara flexibel. Även mild uttorkning bidrar till att din hud blir torr, trött och lite grå. Drick sex till åtta glas vatten om dagen. Se till att alltid ha en vattenflaska bredvid dig.

Var inte rädd för fett

Enkelomättade och fleromättade fetter fungerar som en naturlig fuktighetskräm och håller huden smidig. De återfinns i mat som avokado, fisk, nötter och frön.

Ät mer vegetabiliska livsmedel
Phyto-östrogener är naturliga kemikalier som finns i vegetabiliska livsmedel. De har en liknande struktur som det kvinnliga hormonet östrogen och hjälper till att hålla hormonerna i balans. Inkludera sojabönor, frukt, grönsaker och linfrön som en del av en balanserad kost.

Satsa på omega 3
Omega 3-fetter uppmuntrar kroppen att producera antiinflammatoriska föreningar som är till hjälp för huden. Är bra mot åkommor som eksem och psoriasis.

Satsa på långsamma kolhydrater
Ät mycket bönor, baljväxter, gröt och annan kost med långsamma kolhydrater. Dessa ger en jämn blodsockernivå. Snabba kolhydrater, som finns i exempelvis kakor och söta drycker, leder till ökad produktion av insulin vilket bland annat påskyndar rynkor.

Glöm inte zink
Zink hjälper till att reparera hudskador och håller huden mjuk och smidig. Zink-rika livsmedel är till exempel fisk, magert kött, fågel, nötter, frön och skaldjur.

Källa: BBC Good Food

Jonas Anderssson

Publisert: