Foto: Ärtsoppa var August Strindbergs favoriträtt och han kallade den för "gudamat".
Ärtsoppa med bogfläsk

Ärtsoppa på torsdagar – så startade traditionen

4,5 (2 röster)

Så lagar du ärtsoppa – recept med gurkmeja och bogfläsk

Ärtsoppa: August Strindberg kallade den för gudamat och vi förknippar den med torsdagar, punsch och pannkakor.
Men varför äter vi egentligen ärtsoppa på torsdagar?
Här är historien om den klassiska rätten – och självklart receptet.

Ärtsoppa – recept med fläsk

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 1 msk salt, till blötläggningen
  • 5 dl gula ärter
  • 2 l vatten
  • 3 kryddnejlikor
  • 1 gul lök, stor
  • 1 tsk salt
  • 400 g rimmat bogfläsk, rensat från fett (kan vara svårt att hitta i hel bit, skivat går också bra. om du inte hittar rimmat (saltmarinerat) bogfläsk kan du använda vanligt bogfläsk och salta lite extra i soppan.)
  • 2 tsk mejram
  • 2 tsk timjan
  • 1 krm gurkmeja
  • 1 bit färsk ingefära, liten

Gör så här

avSofia Börjesson

Historisk rätt

Visst du att August Strindbergs favoriträtt var ärtsoppa och att han kallade den för gudamat? I Sverige har man ätit soppan sedan 1200-talet. Och att den blev en traditionell torsdagsrätt beror sannolikt på att fredag var fastedag under den katolska medeltiden, och att man därför laddade upp med en ordentlig festmåltid dagen innan.

ARTIKELN HANDLAR OM