Ärtsoppa med bogfläsk
Ärtsoppa med bogfläsk

Ärtsoppa med fläsk

4,1 (31 röster)

August Strindberg kallade den för gudamat och vi förknippar den med torsdagar, punsch och pannkakor.
Men varför äter vi egentligen ärtsoppa på torsdagar?
Här är historien om den klassiska rätten – och självklart receptet.

Ärtsoppa – recept med fläsk

  • Ingredienser

  • 1 msk salt, till blötläggningen
  • 5 dl gula ärter
  • 2 l vatten
  • 3 kryddnejlikor
  • 1 gul lök, stor
  • 1 tsk salt
  • 400 g rimmat bogfläsk, rensat från fett (kan vara svårt att hitta i hel bit, skivat går också bra. om du inte hittar rimmat (saltmarinerat) bogfläsk kan du använda vanligt bogfläsk och salta lite extra i soppan.)
  • 2 tsk mejram
  • 2 tsk timjan
  • 1 krm gurkmeja
  • 1 bit färsk ingefära, liten

Gör så här

Varför äter vi ärtsoppa på torsdagar?

I Sverige har man ätit ärtsoppan sedan 1200-talet. Och att den blev en traditionell torsdagsrätt beror sannolikt på att fredag var fastedag under den katolska medeltiden, och att man därför laddade upp med en ordentlig festmåltid dagen innan.

LÄS VIDARE