Snylta på en kalvsylta

Kalvsylta recept: Så gör du godaste kalvsyltan

Foto: Carolina Byrmo
Kalvsylta till julbordet.

avJohan Gunnarsson

MAT & DRYCK

Kalvsylta görs helst på bog eller bringa. Låt gärna kalvsyltan stelna under natten innan servering. Smakar bäst tillsammans med rödbetor.

Kalvsylta

Portioner: 12–14 på ett julbord Förberedelsetid: 2 h Tillagningstid: ca 6 h

Ingredienser:

 • 1–1,2 kg kalvkött, gärna bog eller bringa, i bit

 • 6 gelatinblad

Lag:

 • 2 liter vatten

 • 1 msk salt

 • 2 morötter, medelstora

 • 1 gul lök

 • 3 lagerblad

 • 15 hela kryddpepparkorn

 • 10 hela vitpepparkorn

 • En liten bit rotselleri, 70–80 g

Gör så här:

 1. Putsa och skölj köttet.

 2. Mät upp vatten och salt i en stor kastrull. Skala morötterna och löken och skär dem i grova bitar. Lägg bitarna i kastrullen med vatten. Tillsätt lagerblad, krydd- och vitpepparkorn och en bit skalad rotselleri.

 3. Koka upp vattnet och lägg i köttet. Låt puttra cirka 1 1/2 timme på medelvärme, tills köttet är mjukt rakt igenom.

 4. Ta upp köttet och lägg att svalna på en skärbräda.

 5. Sila bort morots-, lökbitar, selleri och pepparkorn och ta tillvara på den klara buljongen.

 6. Skär köttet i småbitar, cirka 1 centimeter i diameter. Lägg bitarna i en kastrull och slå på buljongen. Låt koka på medelvärme cirka 25–30 minuter.

 7. Kläd en rund form (gärna en sockerkaksform som skapar ett hål i mitten) med plastfolien. Ta upp köttbitarna med en hålslev och fördela dem runt om i formen.

 8. Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dem dra i 5 minuter. Ta upp dem, krama ur vattnet och lägg dem i buljongen. Rör runt så att gelatinbladen löses upp. Smaka av buljongen och tillsätt eventuellt mer salt.

 9. Häll buljongen över köttbitarna i formen. Täck formen med folie och låt svalna något i rumstemperatur. Ställ sedan in formen i kylen och låt syltan stelna i minst 6 timmar, gärna över natten. Ta upp syltan och skär den i tjocka skivor. Servera med rödbetor.

Vad är pressylta?

Pressyltan har fått sitt namn av att den sätts under tryck – i en sorts press – under tiden den stelnar i kylen. Och till skillnad från andra syltor är köttet som används ofta skuret i skivor i stället för i småbitar. Vanliga ingredienser är bogfläsk, kalvkött, svål (som har funktionen av ett yttre skal), kryddpeppar, lök och lagerblad.

Vad är slarvsylta?

Slarvsylta är restbitar från styckning och putsning av större bitar. Man tar helt enkelt tillvara på allt som blir över, hackar det i småbitar och gör sylta på. Gris- eller nötkött eller både och, buljong, pepparkorn och gelatin är allt som behövs.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Julmat

Jul

Buffé