Julen 2019

Foto: Carolina Byrmo
Kalvsylta till julbordet.

Snylta på en kalvsylta

5 (1 röst)

Kalvsylta görs helst på bog eller bringa. Låt gärna kalvsyltan stelna under natten innan servering. Smakar bäst tillsammans med rödbetor.

Portionerna beräknas på bufféstorlek.

Tänk på att syltan bör stelna i minst 6 timmar innan den serveras.

Kalvsylta

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 1.2 kg kalvkött, gärna bog eller bringa (i bit)
  • 6 blad gelatin
  • Lag

  • 2 l vatten
  • 1 msk salt
  • 2 morötter, medelstora
  • 1 gul lök
  • 3 lagerblad
  • 15 kryddpepparkorn, hela
  • 10 vitpepparkorn, hela
  • 80 g rotselleri

Gör så här

avJohan Gunnarsson

Vad är pressylta?

Pressyltan har fått sitt namn av att den sätts under tryck – i en sorts press – under tiden den stelnar i kylen. Och till skillnad från andra syltor är köttet som används ofta skuret i skivor i stället för i småbitar. Vanliga ingredienser är bogfläsk, kalvkött, svål (som har funktionen av ett yttre skal), kryddpeppar, lök och lagerblad.

Vad är slarvsylta?

Slarvsylta är restbitar från styckning och putsning av större bitar. Man tar helt enkelt tillvara på allt som blir över, hackar det i småbitar och gör sylta på. Gris- eller nötkött eller både och, buljong, pepparkorn och gelatin är allt som behövs.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2019

Recept

Julmat