Kalvsylta till julbordet.
Kalvsylta till julbordet.

Snylta på en kalvsylta

4,7 (3 röster)

Julen 2020

Kalvsylta görs helst på bog eller bringa. Låt gärna kalvsyltan stelna under natten innan servering. Smakar bäst tillsammans med rödbetor.

Portionerna beräknas på bufféstorlek.

Tänk på att syltan bör stelna i minst 6 timmar innan den serveras.

Kalvsylta

  • Ingredienser

  • 1.2 kg kalvkött, gärna bog eller bringa (i bit)
  • 6 blad gelatin
  • Lag

  • 2 l vatten
  • 1 msk salt
  • 2 morötter, medelstora
  • 1 gul lök
  • 3 lagerblad
  • 15 kryddpepparkorn, hela
  • 10 vitpepparkorn, hela
  • 80 g rotselleri

Gör så här

Av: 

Johan Gunnarsson

Vad är pressylta?

Pressyltan har fått sitt namn av att den sätts under tryck – i en sorts press – under tiden den stelnar i kylen. Och till skillnad från andra syltor är köttet som används ofta skuret i skivor i stället för i småbitar. Vanliga ingredienser är bogfläsk, kalvkött, svål (som har funktionen av ett yttre skal), kryddpeppar, lök och lagerblad.

Vad är slarvsylta?

Slarvsylta är restbitar från styckning och putsning av större bitar. Man tar helt enkelt tillvara på allt som blir över, hackar det i småbitar och gör sylta på. Gris- eller nötkött eller både och, buljong, pepparkorn och gelatin är allt som behövs.

LÄS VIDARE

Allt om julmat

ÄMNEN I ARTIKELN

Julen 2020

Recept

Julmat

Husmanskost

Svenska recept

Tillbehör mat

MER OM GODARE

Ostkaka – en småländsk klassiker

1 h

Vaniljfudge med härlig smak av brynt smör

30 min

Chokladfudge – julens godaste kola

30 min

Vegansk kola med pepparkakssmak

45 min

Chokladdoppade praliner med mörk rom

Mandelmusslor – nötigt goda

1 h

Älskade julmat – alla goda recept för ett mysigt julbord

Så fixar du dopp i grytan – snabbt och enkelt

Bygga pepparkakshus – så lyckas du bäst

Bjud på juliga tapas på långhelgens fester

Veganskt godis – kola och bountybitar

Julens klassiker à la Niklas Ekstedt

Krispig wontontartelett med gravad lax, senapskräm och rostade fänkålsfrön

30 min

Dags för pepparkaksbak!

10 min

Överraska med klassiska klenäter

1 h

Hemgjord julkorv är bäst

2 h 20 min

Rårörda vaniljhallon – festdesserten

45 min

Så gör du vegansk ”sill”

1 h

Senap och maltsill

15 min

Vaniljkola med havssalt

1 h

Pepparkaksdeg – så gör du den perfekta

10 min

Julmust – så överraskar du med hemgjord

40 min

Här är årets Blossa-smak – med Limoncello

Beskedet: Då stänger Systembolaget i fyra dagar