Baka Susannes Eid-kakor

MAT & DRYCK

Recept: Susanne Muqbel

Bild: Martin von Krogh

Mamoul-kakor

Deg:

1 kg mannagryn

2,5 dl smält ghee (klarat smör)

1 dl olja

0,5 dl socker

2 tsk bakpulver

1 krm bikarbonat

4-5 dl mjölk

Valnötsfyllning:

3 dl krossade valnötter

1 dl socker

1 msk kanel

0,5 färskriven muskotnöt

0,5 dl pinjenötter (kan uteslutas)

Till garnering:

Florsocker

Gör så här:

1. Degen: Smält ghee, blanda med olja och häll fettet över mannagrynen.

2. Rör om och låt svälla i 15 minuter.

3. Blanda ner övriga torra ingredienser, häll över mjölken, och knåda till en sammanhängande deg. Ta lite olivolja på händerna när du knådar, så klibbar inte degen fast.

4. Låt degen vila i minst 2 timmar i rumstemperatur.

5. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen.

6. Forma en liten skål av en klick deg, fyll den med c:a 1 tsk av valnötshacket och slut till degen så att du har en rund boll, omkring 4-5 cm i diameter. Traditionellt trycks bollen ner i en speciell kakform, så att den får ett vackert mönster, innan man tar ut den och lägger på plåten. Men det går också att grädda släta kakor, eller göra mönster med en gaffel.

7. Grädda kakorna i c:a 10 minuter i mitten av ugnen i 250 graders värme.

8. Sikta över generöst med florsocker före servering.

Kaek-kakor

Degen:

250 g mannagryn

7,5 dl vetemjöl

2,5 dl smält ghee

1 dl matolja

1 dl socker

2 tsk bakpulver

1 krm bikarbonat

1 msk fänkålsfrön

2 msk anisfrön

2 msk sesamfrön

1 msk lökfrön

Dadelfyllning:

500 g dadelmassa (finns att köpa färdig, kan ersättas med torkade dadlar som mals i köttkvarn)

0,5 tsk färskriven muskot

Gör så här:

1. Degen: Smält ghee, blanda med olja och häll fettet över mannagrynen.

2. Rör om och låt svälla i 15 minuter.

3. Blanda ner övriga torra ingredienser, häll över mjölken, och knåda till en sammanhängande deg. Låt degen vila i minst 2 timmar i rumstemperatur.

4. Fyllningen: Knåda dadelmassan smidig tillsammans med den färskrivna muskotnöten. Ta lite olivolja på händerna då och då för att den klibbiga smeten inte ska fastna.

5. Baka ut kakorna med fyllningen inuti. Enklast är att forma runda bollar med en klick fyllning i mitten, och platta till dem lite.

Traditionellt används också speciella formar som man trycker ner degbollarna i, och som ger ett utsirat mönster. En annan metod är att nypa fram ett mönster med en speciell kaek-pincett, eller att göra räfflor i degen med en gaffel.

Man kan också baka ut kakorna som "donuts", runda ringar med fyllningen inuti degen.

6. Grädda kakorna i 250 grader i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, tills de fått färg runt om.

7. Sikta över florsocker innan servering.