Vilt, vildare, vildsvin!

MAT & DRYCK

Sex läckra rätter med vilt

De är goda, skygga och förökar sig i rekordfart.

Om några år kan vildsvinet vara ett lika vanligt villebråd som älgen.

Tv-kocken Anders Levén visar hur du förvandlar den vilda grisen till läckra rätter.

Tre frågor till Anders Levén

Hur jagar man vildsvin?

– Antingen med drevjakt dagtid, det vill säga hundar eller människor driver fram vildsvinen mot skyttarna, eller så sitter man på pass nattetid på ett ställe där man vet – eller hoppas – att det ska finnas vildsvin. Det kan bli en mycket lång väntan.

Du har just skaffat hund, ska hon hjälpa dig med vildsvinen?

– Nja, knappast. Det är en jakthund men hon får nog hålla sig till rådjur och hare. Till vild­svinsjakt måste man ha en väldigt lugn hund annars riskerar den att bli allvarligt skadad. Vildsvinsgaltar på några år är hormonstinna, väger runt 100 kilo och har vassa betar.

Det låter som mycket kött?

– Fast de är för stora. Man jagar dem mest för troféernas skull och det är inte jag så intresserad av. Djur under 50 kilo är bättre byten för oss som tänker mer på matlagning.

Vildsvinsrecept: Ur boken ”Vildsvinskokbok” av Anders Levén

Övriga viltrecept: Jon Hansson

Citrondoftande ragu

(4 portioner)

Sotad vildsvinsrygg i sesamknyte

(4 portioner)

Tandoorikryddade färsrullar

(4 portioner)

Älgstek med blåbärssås

(4 personer)

Soppa med trattisar och renstek

(4 personer)

Viltfräs

(4 personer)

Jon Hansson