Kravmärkt är inte nyttigare

Publicerad:
Uppdaterad:

Enda skillnaden mellan ekologiska och vanliga grönsaker är priset

1 av 2 | Foto: Joachim Nywall
SÖKER GIFTRESTER Aftonbladets test gjordes av bland andra Annelie Lund på laboratoriet Analycen. (Bilden tagen vid ett senare tillfälle.)

Vanliga grönsaker är lika bra som de ekologiska.

Det kan Aftonbladet avslöja i dag.

Vi lät testa Kravmärkta grönsaker och vanliga. En av de fem testade grönsakerna innehöll en liten rest av bekämpningsmedel. De andra fyra var precis lika bra som de ekologiska.

Och 43 procent billigare.

Är ekologiska grönsaker nyttigare än vanligt odlade?

Aftonbladet lät testa tio slumpmässigt utvalda grönsaker: fem ekologiska, importerade och fem vanliga, svenskodlade, för att se om de innehöll rester av kemiska bekämpningsmedel.

Vi köpte grönsakerna i vanliga Ica- och Coopbutiker. Kravgrönsakerna var samtliga importerade och alla vanliga grönsaker var svenskodlade. Vi köpte tomater, gurka, morötter, kålrot och gul lök. Tomaterna var inte helt likvärdiga eftersom Kravtomaterna var plommontomater och därför dyrare på grund av sort.

Men de övriga Kravmärkta grönsakerna var i snitt 75 procent dyrare än de vanliga. Störst prisskillnad var det på gurka där den ekologiska var 96 procent dyrare.

Grönsakerna skickades omärkta till laboratoriet Analycen som också används av Livsmedelsverket. Resultatet visade att den svenskodlade moroten innehöll rester av iprodion, ett kemiskt bekämpningsmedel mot svampangrepp som är klassat som miljöfarligt och hälsoskadligt.

De övriga fyra vanligt svenskodlade grönsakerna innehöll inga rester alls precis som de fem ekologiska grönsakerna.

Naturliga gifter lika farliga

Det Aftonbladet testat är syntetiska, kemiskt framställda bekämpningsmedel. I ekologisk odling får de inte användas, men man får använda naturliga bekämpningsmedel.

Är naturliga bekämpningsmedel mindre giftiga än syntetiska?

- Nej, de är inte mindre farliga vare sig för naturen eller människan, säger Lars Bergström, professor i markvetenskap och vattenvårdslära vid Sveriges lantbruksuniversitet.

- Inom båda grupperna finns det en oändlig variation från helt harmlösa gifter till mycket giftiga. Det knepiga är att Krav tillåter organiska gifter men inte oorganiska - giftet är detsamma om växten framställt det eller om människan gjort det.

Enligt Lars Bergström kan ekologiskt odlade grönsaker innehålla mer naturliga gifter än vanligt odlade.

- Växter producerar gifter för att skydda sig mot skadedjur. Men växterna är också lata, så om bonden tar över växtskyddet producerar växten mindre gifter.

Frågan om naturliga växtgifter har varit dåligt uppmärksammad. Först nu börjar forskare titta på den.

Bland annat finns misstanken om att ekologiska grönsaker kan innehålla högre mängder mycotoxiner, ett gift som bildas när grödan angrips av svamp.

Livsmedelsverket påbörjade sin stora studie förra året och resultatet väntas i höst.

Inget vetenskapligt stöd

- Det påstås ju att det skulle vara hälsosammare att äta ekologiskt, men det finns inget vetenskapligt stöd för det, säger Christer Andersson på Livsmedelsverket.

Krav vill gärna att den ekologiska maten ska uppfattas som nyttigare än annan mat. "Servera god hälsa" står det som rubrik i en av Kravs broschyrer utan att man direkt påstår att maten skulle vara nyttigare.

Undersökningar visar också att konsumenter uppfattar Krav som ett mer hälsosamt alternativ.

Tycker ni att Kravmaten är nyttigare?

- Vi ser nog att den i många studier är det eller likvärdig, men det finns väldigt lite studier, säger Kravs vd Lena Söderberg.

Men Livsmedelsverkets genomgång av en stor undersökning av flera studier visar att det inte går att säga att ekologiskt är nyttigare. Samma uppfattning har Rune Andersson, professor i livsmedelskunskap vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Är Kravmat nyttigare?

- Det generella svaret på den frågan är nej. Man får mer protein i konventionellt odlad mat men fler fleromättade fettsyror genom ekomat.

Fleromättade fettsyror är livsnödvändiga för människan och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

- Men ekomaten är inte nyttigare, nej. Det finns ingen vetenskaplig grund för att hävda det.

Mindre selen i ekomjölk

I stället är konventionellt odlad mat något bättre i flera fall. I ekomjölk finns mindre av det livsnödvändiga grundämnet selen. Och i ekogrisar finns mer kadmium, en hälsofarlig tungmetall.

-Men det är bara farligt om man äter grisens lever och njurar, det är där ämnet hamnar. Det är alltså inte farligt att äta vanligt fläskkött från gris i det här fallet.

-Krav vågar inte längre hävda i samma utsträckning att ekomaten är nyttigare, i stället inriktar man sig på att den är bättre för miljön. Men ändå tror jag att många konsumenter köper Kravmärkt för att de tror att det är nyttigare, vilket det inte alls är. Det behövs information, säger Rune Andersson.

Aftonbladet lät testa fem av varje sort

Så gjordes testet:

Karin Ahlborg, Claes Petersson

Publicerad: