Därför älskar svenskar kebab

Kebabkonnässören om svenskarnas kärlek till kebabpizza

Jiray Seropian är Norrköpingssonen som vigdt sitt liv åt kebab.
Jiray Seropian är Norrköpingssonen som vigdt sitt liv åt kebab.

Jiray Seropian har ätit tusentals kebaber och hundratals kebabpizzor.
60 000 följare på Instagram är med på matresan.

Här är hans tre favoritkebaber i Sverige, och den kontroversiella idén om att kebabsåsen är överskattad.

Jiray Seropian, 39, driver kebabrestaurangerna M.O.A.S – Meat on a stick i Stockholm, och är känd under instagramkontot @kebabspotting. Han har ätit tusentals kebaber och hundratals kebabpizzor och vet precis vad han söker.

– Lök, tomat och något med hetta måste finnas med. Ett bröd som är tjockt nog att hålla ihop utan att bli degigt och eventuellt lite mild viltlöksås. Kyckling, nöt och fläsk är gott men för mig är det klassisk kebab på lamm som är favoriten.

Kebaben har sina rötter i Mellanöstern och Nordafrika. Kebabpizzan däremot serveras bara i närheten av Sverige.

– Kebabpizzan är megasvensk, jag har aldrig sett den söder om Köpenhamn. I en Facebookgrupp skrev folk för ett tag sedan att de önskade att den skulle bli Sveriges nationalrätt. Den är extremt svensk och otroligt omtyckt.

Hamnar alltid på topplistan

Kebabpizzan ligger ofta i toppen på listor över den mest beställda pizzan i Sverige.

  • Varför denna fäbless?

– Det går inte att hymla om att det är gott! Men efter nio år av diskussioner på mitt Instagramkonto tror jag förklaringen kan vara att många har ätit den när de druckit alkohol, eller dagen efter.

Kebabpizzan är sällan så efterlängtad som när en drinkkväll avslutas i grillkioskkön. Eller dagen efter, när magen skriker efter mat. Älsklingsrätten associeras hit, inte till tisdagslunchen mellan möten.

En kebabpizza är sällan den andra lik, men det finns några rätt och fel enligt Jiray Seropian.

– Pommes på pizzan går helt bort. Då ska man vara extremt bakfull, men inte ens då känns det som en bra idé. Sallad på pizzan är dock inte så dumt! Kanske är det placebo, men med lite sallad känns pizzan så mycket fräschare. Men den får inte ligga med i ugnen, det blir vattnigt och geggigt. Kardinalfel.

”För mig är det kebab med lamm som är favoriten” säger Jiray Seropian.
”För mig är det kebab med lamm som är favoriten” säger Jiray Seropian.

Begäret starkare än för andra maträtter

Kebabpizzan har varit på tapeten senaste dagarna efter gisslandramat på Hällbyanstalten i Eskilstuna. Dramat avslutades efter att kravet om 20 kebabpizzor gick till mötes. Händelsen är ytterligare ett bevis på att maträtten ligger många varmt om hjärtat.

– Det säger mycket om kebabpizzan. De kunde ha beställt vad som helst i den galna situationen, men valde ändå just det, säger Jiray Seropian.

Han har fått höra att folk vill äta kebab som sista måltid. Begäret efter kebab och kebabpizza är så starkt att inte ens hamburgare kan mäta sig.

”En kebab på bra råvaror behöver inte dränkas i vitlökssås” säger Jiray Seropian.
”En kebab på bra råvaror behöver inte dränkas i vitlökssås” säger Jiray Seropian.

Den stora frågan om kebabsås

Slutligen till det viktigaste: såsen.

– Kebab i Mellanöstern och Nordafrika serveras utan sås. Det behövs inte när råvarorna är tillräckligt bra, säger Jiray Seropian.

Trots det är debatten om kebabsås glödhet i Sverige. Vad är en perfekt kebabsås och var finns den? Ämnet är en känslosam vattendelare som kan sätta fart på vilken diskussion som helst.

– Där jag är uppvuxen i Norrköping är den rosa och lite söt, och jag gillar det. I Linköping som ligger 20 minuter bort är den helt annorlunda, och sen skiljer den sig väldigt mycket lokalt över landet. Skalan är: vitlöksås, mild sås, rosa sås och röd tomatsås, säger Jiray Seropian.

Jiray Seropians topp tre kebabrestauranger i Sverige

  1. M.O.A.S - jag måste få säga min egen restaurang, inget snack. Det är ett rätt stort hack från oss till den lokala pizzerian. Många kommer in och säger att ”det här är för bra, det går inte att jämföra”. Men det är kebab, så den måste få vara med på listan!
  2. Hageby grillen - i min hemstad Norrköping ligger den här grillen som gör det lite bättre än alla andra. De har ett eget kryddrecept. Och så har de en sötsalt gurka i kebaberna, det är annorlunda och skitgott.
  3. Davidshalls pizzeria - den här restaurangen i Malmö har grekisk touch med gyros på fläskkött och tzatsiki. Rena smaker, den är riktigt fräsch och god.
Publisert:

LÄS VIDARE