”Jag vill göra julen magisk”
Markiz Tainton börjar dagen med julfrukost och skridskor med familjen
På Markiz Taintons julbord ska alla de klassiska rätterna finnas men gärna tillagade på ett nytt sätt.
Här delar hon med sig av sina bästa recept till julbordet.
Som barn drömde matkreatören Markiz Tainton om en julafton som inte bara gick ut på att äta.
– När jag var liten kände jag att dagen kunde försvinna för att allt fokus låg på maten, att vi skulle äta hela tiden, säger hon.
Nu firar hon jul med sin egen familj och hoppas att hon skapar fina minnen hos barnen, men julmaten är fortfarande en stor del av julen.
– Jag tycker att min jul har blivit ny sedan jag fick barn. Jag vill ge dem min närvaro hela dagen så jag ser till att förbereda det mesta av maten, säger Markiz Tainton.
För att skapa förväntan och julstämning låter Markiz barnen ställa ut julgröt och ett glas mjölk till tomten på balkongen kvällen före julafton.
– Sedan har vi uppesittarafton och äter gärna julpizza. Kylen är ju proppfull och i stället för att beställa hem thaimat eller något så gör vi pizza och använder det som finns, det kommer ju ändå att bli rester över efter julbordet.
”Vi brukar äta lunchen ute”
På julaftons morgon är grötfatet på balkongen tomt och under julgranen ligger klapparna. Barnen får öppna två var, resten sparas till senare.
– Jag försöker skapa en magisk dag för mina barn. Vi äter julfrukost tillsammans och sedan brukar vi äta lunchen ute.
Ofta bär det av till skridskobanan där hela familjen snörar på sig skridskorna och till lunch blir det något enkelt som glögg, köttbullespett eller korv med glöggketchup, julsmakerna måste finnas med ändå.
– Jag vill att barnen ska känna vår närvaro, att vi är med hela dagen, säger Markiz. Det viktigaste är att bygga minnen för dem. Lagom till Kalle Ankas julafton kommer familjen hem igen.
– Efter Kalle firar vi ofta med släkten, vi är många, men det är så kul. Sedan går jag hem och fixar lite inför julmiddagen.
Försöker alltid införa något nytt
Markiz börjar förbereda julmaten redan första advent.
– Jag är bra på att preppa. Jag rullar och steker köttbullar som jag fryser in och ser till att göra klart sådant som annars tar mycket tid från julafton. Jag vill inte stå där och svettas, julafton ska vara bra för alla.
Markiz försöker införa något nytt på julbordet varje år.
– Jag gillar att använda de klassiska smakerna men på ett nytt sätt, som den griljerade laxen till exempel. Efter middag och julklappsutdelning, när barnen gått och lagt sig, blir det en vuxnare jul.
– Då åker shotsen och karaokemaskinen fram. Barnen har fått sitt och alla vuxna är nöjda och Markiz har sett till att skapa den jul hon drömde om som barn.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Se våra mest gillade recept

Smarta sista minuten-tipsen till julbordet
Här är sommelierens godaste drycker till jul och nyår
Väntan är över Ikeas julbord är tillbaka

Zeina Mourtada och Paul Svensson släpper klimatsmart kokbok
Så lagar du gourmetmat på stormkök

Så lagar du maten som förbättrar ditt humör
Fredrik Nylén: I mitt yrke är det jul året om

Så länge har vi ätit vegetarisk mat

Knepet som kan göra landslaget till vinnare
Janssons frestelse – krämig och varm





1 h
Filip Poons juliga revbensspjäll





2 h 30 min
Markiz Taintons goda julpizzor med lax eller skinka





40 min
Enchilada – gott alternativ till tacos





40 min
Chatta om recept och tips på julens mat
Så har Systembolaget öppet under helgerna
Äntligen dags för julens bästa fest – restfesten

Vad vill du tugga på 2022?
Janssonkris – då säljer han ansjovis för 500 kr

Saffransquinoa





30 min

Rotfruktsgratäng med cheddar – i stället för Janssons frestelse





30 min
Alexandras tacowrap har setts av miljoner

Sill med asiatiska smaker





20 min

Apelsinsallad med ädelost





15 min