”Jag vill göra julen magisk”

Markiz Tainton börjar dagen med julfrukost och skridskor med familjen

Av: 

Nina Kindbro

Julmat

På Markiz Taintons julbord ska alla de klassiska rätterna finnas men gärna tillagade på ett nytt sätt.
Här delar hon med sig av sina bästa recept till julbordet.

Som barn drömde matkreatören Markiz Tainton om en julafton som inte bara gick ut på att äta.

– När jag var liten kände jag att dagen kunde försvinna för att allt fokus låg på maten, att vi skulle äta hela tiden, säger hon.

Nu firar hon jul med sin egen familj och hoppas att hon skapar fina minnen hos barnen, men julmaten är fortfarande en stor del av julen.

– Jag tycker att min jul har blivit ny sedan jag fick barn. Jag vill ge dem min närvaro hela dagen så jag ser till att förbereda det mesta av maten, säger Markiz Tainton.

För att skapa förväntan och julstämning låter Markiz barnen ställa ut julgröt och ett glas mjölk till tomten på balkongen kvällen före julafton.

– Sedan har vi uppesittarafton och äter gärna julpizza. Kylen är ju proppfull och i stället för att beställa hem thaimat eller något så gör vi pizza och använder det som finns, det kommer ju ändå att bli rester över efter julbordet.

Markiz delar med sig av smakrika julrecept.

”Vi brukar äta lunchen ute”

På julaftons morgon är grötfatet på balkongen tomt och under julgranen ligger klapparna. Barnen får öppna två var, resten sparas till senare.

– Jag försöker skapa en magisk dag för mina barn. Vi äter julfrukost tillsammans och sedan brukar vi äta lunchen ute.

Ofta bär det av till skridskobanan där hela familjen snörar på sig skridskorna och till lunch blir det något enkelt som glögg, köttbullespett eller korv med glöggketchup, julsmakerna måste finnas med ändå.

– Jag vill att barnen ska känna vår närvaro, att vi är med hela dagen, säger Markiz. Det viktigaste är att bygga minnen för dem. Lagom till Kalle Ankas julafton kommer familjen hem igen.

– Efter Kalle firar vi ofta med släkten, vi är många, men det är så kul. Sedan går jag hem och fixar lite inför julmiddagen.

Försöker alltid införa något nytt

Markiz börjar förbereda julmaten redan första advent.

– Jag är bra på att preppa. Jag rullar och steker köttbullar som jag fryser in och ser till att göra klart sådant som annars tar mycket tid från julafton. Jag vill inte stå där och svettas, julafton ska vara bra för alla.

Markiz försöker införa något nytt på julbordet varje år.

– Jag gillar att använda de klassiska smakerna men på ett nytt sätt, som den griljerade laxen till exempel. Efter middag och julklappsutdelning, när barnen gått och lagt sig, blir det en vuxnare jul.

– Då åker shotsen och karaokemaskinen fram. Barnen har fått sitt och alla vuxna är nöjda och Markiz har sett till att skapa den jul hon drömde om som barn.

ANNONS

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång.

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Senapsgriljerad lax

ÄMNEN I ARTIKELN

Julmat

Markiz Tainton – matkreatör

Jul

MER OM GODARE

Se våra mest gillade recept

Smarta sista minuten-tipsen till julbordet

Här är sommelierens godaste drycker till jul och nyår

Väntan är över Ikeas julbord är tillbaka

Zeina Mourtada och Paul Svensson släpper klimatsmart kokbok

Så lagar du gourmetmat på stormkök

Så lagar du maten som förbättrar ditt humör

Fredrik Nylén: I mitt yrke är det jul året om

Så länge har vi ätit vegetarisk mat

Knepet som kan göra landslaget till vinnare

Janssons frestelse – krämig och varm

1 h

Filip Poons juliga revbensspjäll

2 h 30 min

Markiz Taintons goda julpizzor med lax eller skinka

40 min

Enchilada – gott alternativ till tacos

40 min

Chatta om recept och tips på julens mat

Så har Systembolaget öppet under helgerna

Äntligen dags för julens bästa fest – restfesten

Vad vill du tugga på 2022?

Janssonkris – då säljer han ansjovis för 500 kr

Saffransquinoa

30 min

Rotfruktsgratäng med cheddar – i stället för Janssons frestelse

30 min

Alexandras tacowrap har setts av miljoner

Sill med asiatiska smaker

20 min

Apelsinsallad med ädelost

15 min