Här är helgens bästa viner

Tips om goda viner till helgen.
Tips om goda viner till helgen.

Aftonbladets vinexpert Tommy Gunnarsson om bästa vinerna just nu

Jag tycker verkligen om mat. I en mängd olika former: som konst, funktion, tröst och socialt smörjmedel. Jag tycker också om lugnet som infinner sig när jag får hacka, steka, koka och bossa i mitt eget kök i mitt eget tempo. Men mat utan medspelare blir mest en trist solouppvisning. Därför gillar jag Scaia – en fin högerback att luta sig mot.

Vinet görs till 100 procent av corvina-druvan, som vi känner igen som ryggraden i både Amarone- och Ripassoviner. Här får den regera på en egen hand i torr, fräsch och lätt saftig stil.

Vi möts av en kryddig och örtig doft med en viss värme. I smaken möts vi av mörka bär i form av körsbär, björnbär och blåbär. Bra drag i syran som tillsammans med kryddorna och de något återhålla tanninerna bildar en behaglig eftersmak.

Till det här vinet blir det fint med en ragu bolognese, klassisk lasagne, svamprisotto, en gryta eller till en bit lagrad parmesanost. Ett brett vin som fixar mycket i matväg.

Om vinet inte finns i just din butik, är det bara att beställa hem det.

Namn: Scaia. Systembolagsnr: 75527.

Kommer från: Veneto, Italien.

Producent: Tenuta Sant Antonio. 109 kr.

Druvor: Corvina. Alkoholhalt: 13 %.

Serveringstemperatur: 14–16 grader. 

Andra drycker:

Gott från långt bort

Spy valley iced sauvignon blanc, nr 2350, 119 kronor.

Hela vägen från Nya Zeeland: ett delikat dessertvin! Honung, aprikos, torkad frukt, apelsin och gröna stråk. Trots 139 gram socker/liter, fräsch tack vare den friska syran. Till grönmögelostar med en klick marmelad.

Heja Härnösand!

Hernö, nr 86927, 316 kronor.

Som västernorrlänning i förskingringen säger jag bara: heja, Härnösand. Prisbelönt, elegant och lyxig gin av finaste sort. Ta och addera en tonic av det bättre slaget och din fredagsdrink (ni vet vilken) går från helt okej till himmelsk.

Vacker tass

Snow cat coffee stout, nr 1590, 24,90 kronor.

Amerikanskt kraftpaket med muskulös elegans. Kaffe, kavring, choklad och nötter i dunkla, underbara toner. Lååång bitter snygg eftersmak. En öl att sippa på länge. Kanon till en köttgryta eller helt på egen hand.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN