Matjesillpajer med lök och citron

Foto: Anna Clarén
Sill i paj, javisst smakar det bra.
MAT & DRYCK

”Matjesill i paj låter kanske knasigt, men det är mycket gott”

6 portionspajer

Pajdeg med vete och grahamsmjöl:

2 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl

125 g margarin eller smör

2 msk riktigt kallt vatten

Fyllning:

1 gul lök 1 röd lök

Margarin eller smör att steka i

200 g avrunnen matjessill

½ dl finhackad gräslök

½ dl finhackad dill

Finrivet skal från 1 citron

100 g riven lagrad ost, till exempel Västerbottensost

Äggstanning:

4 ägg

4 dl mjölk

Salt och peppar

Garnering:

Matjessill

Dill

Servera till:

En sallad

Gör så här:

  1. Pajdegen: Kör mjöl och margarin eller smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör matberedaren lite till. Lägg degen i en plastpåse som du lägger kallt i 20 minuter.

  2. Dela degen i 6 jämnstora bitar och tryck ut dem i lika många portionsformar (cirka 10 centimeter i diameter). Ställ pajformarna kallt i 30 minuter (när du använder portionsformar behöver pajskalet inte förgräddas). Nagga med en gaffel.

  3. Hacka all lök och fräs i margarin eller smör i några minuter, löken ska vara mjuk och glansig.

  4. Skär matjessillen i små bitar. Blanda all lök, matjessill, gräslök, dill, citronskal och ost i en bunke. Fördela röran i pajformarna.

  5. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar och häll äggstanningen över pajerna. Grädda pajerna i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 25 minuter. Äggstanningen ska ha stannat.

  6. Garnera med matjessill och dill. Servera med en sallad.

Recept från boken ”Pajer till vardags, fest och kafferep” av Kristina Eriksson, Semic.

Här är fem sorters sill till midsommar 00:19
ARTIKELN HANDLAR OM

Recept