Publicerad:
Uppdaterad:

Veckomeny för bara 398 kr!

Publicerad:
Uppdaterad:

5 läckra middagar som räddar veckan

Middag hela veckan för under 400 kronor – för fyra personer. Visst är det möjligt! Liselotte Forslin har gjort fem smarriga och snabba rätter.

Chili con carne

4 portioner

Tar 20 minuter

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 gul paprika

2 selleristjälkar

1 msk smör eller olja

400 g nötfärs

1 påse taco kryddmix

1 burk krossade tomater +

1 burk vatten

1 burk kidneybönor

1 tsk socker

Salt och nymald svartpeppar

TILL SERVERING:

Gott bröd eller ris

Gör så här:

1. Hacka grönsakerna och fräs lätt i smör eller olja utan att de bränns. Tag upp och lägg i en gryta.

2. Bryn färsen och finfördela den med en träslev eller liknande. Lägg över i grytan. Strö i kryddmixen och häll i tomater och vatten och låt det sjuda cirka 5 minuter på svag värme.

3. Skölj bönorna i ett durkslag och rör i dem. Smaka av med socker, salt och peppar. Servera med gott bröd eller ris.

TIPS! Har du en ostkant hemma kan du riva den och gratinera bröden någon minut.

Kräftströmming

4 portioner

Tar 40 minuter

600–700 g strömmingsfiléer, frysta går bra

1 burk krossade tomater

3 msk tomatpuré

1 msk dillfrö

Lite ströbröd

1 msk smör

Lite färsk dill, kan uteslutas

Salt och nymald vitpeppar

TILL SERVERING:

Kokt potatis eller potatismos

Gärna någon lättkokt grönsak

Knäckebröd och ost är gott till

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform.

2. Klipp bort ryggfenorna på filéerna och salta köttsidan.

3. Rulla ihop dem och lägg tätt i formen.

4. Blanda krossade tomater, tomatpuré och dillfrö och smaksätt med salt och peppar. Häll det över fisken och strö över lite ströbröd, klicka på smör och låt stå i ugnen i 20 minuter.

5. Klipp gärna över lite dill och servera med förslagen ovan.

Majsplättar, bacon och morotssallad med apelsin och russin

4 portioner

Tar 30 minuter

1 burk majskorn, 340 g

3 ägg

4 msk vetemjöl

1 dl mjölk

1 krm salt

1 msk smör/rapsolja

TILL SERVERING:

stekt bacon

1 stor morot

1 stor klyfta vitkål

1 apelsin

1/2 dl russin

Några saltkorn

Gör så här:

1. Häll vattnet av majskornen och mixa dem lätt till en röra som gärna får vara lite klumpig.

2. Vispa ihop ägg och mjöl med mjölken och saltet. Tillsätt majsblandningen och rör om.

3. Stek 12 små plättar i matfettet. Stek baconet knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper.

4. Skala och riv moroten och vitkålen fint. Skär apelsinen i bitar och blanda i. Pressa över lite saft och blanda i russin. Strö i en nypa flingsalt.

Chorizosoppa med black eye-bönor och pesto

4 portioner

Tar 30 minuter

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 sellerikvist

1 stor morot

1 msk olivolja

1/2 tvättad citron

8 dl stark kycklingbuljong, eller grönsaksbuljong

300 g chorizokorv

1 burk black eye-bönor

1 påse babyspenat

Salt och nymald svart­peppar

Gör så här:

1. Hacka lök, vitlök och selleri. Skär moroten i slantar. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs grönsakerna lätt utan att de bränns.

2. Häll i buljong och pressa i citronen. Lägg den i soppan och låt den sjuda med. Sjud utan lock i cirka 10 minuter.

3. Skär korven i slantar och fräs dem lätt. Lägg det i soppan. Skölj bönor och spenat. Lägg i bönorna och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.

4. Lägg i spenaten precis innan servering och bjud pesto till.

TIPS! Soppan blir godare om den lagas kvällen före. Ha i spenaten strax innan servering.

Pasta med rosmarin och citronmarinerad kyckling, svamp och fetaost

4 portioner

Tar 40 minuter

900 g kycklinglår

1 kruka rosmarin

1 vitlöksklyfta

1 väl tvättad citron

1 tsk flingsalt, alt 1 krm vanligt salt

300 g färska champinjoner

300 g valfri pasta

Flingsalt och nymald svartpeppar

1 ask tärnad fetaost/oliver i olja, 150 g

Gör så här:

1. Skär bort benen från kycklinglåren. Strimla köttet grovt och lägg i en skål. Behåll skinnet, det ger fin smak.

2. Hacka rosmarin och vitlök, riv skalet och pressa i lite saft från citronen. Blanda det med saltet och blanda med kycklingen. Låt stå kallt i 30 minuter.

3. Skiva champinjonerna och bryn dem. Koka pastan och häll av vattnet.

4. Bryn kycklingstrimlorna cirka 7–8 minuter tills de är genomstekta och salta och peppra. Blanda i svampen och den avrunna pastan och låt allt bli varmt. Toppa med feta-oliv-blandningen och rucola. Servera genast.

Att köpa hem

?1 ask tärnad fetaost/oliver i olja

?1 paket bacon

?1 paket chorizo 300 g

?1 förpackning kycklinglår, 900 g

?1 paket nötfärs, 400 g

?2 paket frysta strömmingsfiléer, alternativt 600 g färsk

?1 burk black eye-bönor

?1 burk kidneybönor

?2 burkar krossade tomater

?1 burk majskorn

?1 burk dillfrö

?1 påse taco kryddmix

?1 tub tomatpuré

?1 burk pesto

?1 litet vitkålshuvud

?2 stora morötter

?1 apelsin

?1 citron

?300 g färska champinjoner

?1 gul paprika

?1 stånd stjälkselleri

?80 g rucolasallat

?1 påse babyspenat

?1 kruka rosmarin

?1 kruka dill

SUMMA: 398 kronor

Basskafferi: Ett basskafferi med pasta, ris, potatis, bröd, lök, ägg, mjöl, mjölk, matfett och kryddor är inte inräknade i priset och är inte med på inköpslistan.

Liselotte Forslin

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN