Fullkornschips! Hur dumt får det bli?

Publicerad:
Uppdaterad:

Jag antar att vi får skylla oss själva.
Vi måste ju framstå som extremt dumma.
Hur kom man annars på idén att kränga fullkornschips?

Det finns ingen anledning att avstå från sina chips för någon fullkornsvariant om man inte tycker att de är godare.Foto: ULF HÖJER
Det finns ingen anledning att avstå från sina chips för någon fullkornsvariant om man inte tycker att de är godare.Foto: ULF HÖJER

Har inte ni också eller har haft en äldre släkting? Som ni har överraskat med purfärska wienerbröd? Men som stoppat in dem i skåpet och i stället tagit fram de gamla, rätt hårda kanelbullarna enligt devisen ”Vi äter det gamla brödet först”?

Bara så att det inte blir för gott, liksom.

Så är det med chips numera. Alla vet att man inte ska äta chips oavbrutet och i stället för annan mat. Jag är rätt säker på att det budskapet gått hem.

Men ibland kan man faktiskt äta chips och enda anledningen till att äta chips är att man tycker att det är gott.

Fast så bra kan vi inte ha det.

Därför kommer nu en rad snacks som rider på hälsovågen: Veggie crisps från OLW och något som kallas för Grain delight (typ fullkornschips).

Så att man kan äta chips som inte är chips och som inte är lika goda som chips men ändå med lite bättre samvete.

När det gäller Veggis crisps så innehåller de: potatispulver, stärkelse, vegetabilisk olja, tomatpuré, spenatpulver, rödbetspulver, kryddblandning, druvsocker, jästextrakt, maltodextrin, smakförstärkare, lökpulver, potatisfiber, surhetsreglerande medel och gurkmeja.

Fullkornschipsen innehåller fullkornsmajs, rismjöl, vegetabilisk olja, majsolja, vetekli, salt, socker, lökpulver, smakförstärkare, glukossirap, aromer, mjölksocker, jästextrakt, maltodextrin, persilja, vasslepulver, mjölkprotein, svartpeppar, majsstärkelse.

Puh! Vad nyttigt det där kändes?... Särskilt som fullkornsmjöl av majs och ris inte alls innehåller de goda egenskaper som fullkorn från vete, råg, havre och korn gör enligt Sveriges Lantbruksuniversitet.

Det finns ingen anledning alltså att avstå från sina chips för någon fullkornsvariant om man nu inte tycker att de är godare.

Javisstja, vanliga chips innehåller potatis, vegetabilisk olja och salt.

Bra!

Bu!

I kväll köper jag...

Karin Ahlborg

Publicerad: