Hur gör man en bra pajdeg?

avZendry Svärdkrona

Hur gör man en fast och bra pajdeg som inte smular?

Och har du recept på någon god fruktpaj?

Mvh Stefan

Hej Stefan!

Här kommer ett recept på frukt- eller bärpaj som jag tycker funkar. Testa med rabarber eller nektariner som fyllning.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson

Du behöver:

3 dl vetemjöl

1 msk socker

0,5 krm salt

125 g smör

2–3 msk kallt vatten

Fyllningen:

4–5 nektariner eller 300 g rabarber

0,5–1 dl socker (den större mängden till rabarber)

1 tsk potatismjöl

Gör så här:

1. Du kan göra degen i matberedare men jag tycker att det går lika enkelt för hand – och då slipper du disk.

2. Lägg mjöl, socker och salt i en hög på arbetsbordet. Skär smöret i bitar och lägg ovanpå. Hacka ihop till en smulig massa med en kniv.

3. Fös ihop igen och gör en liten grop på toppen. Häll i vattnet och knåda snabbt ihop till en smidig deg. Plasta och lägg i kylen 30 minuter.

4. Värm ugnen till 225 grader.

5. Tryck ut degen i en pajform (24 cm diameter). Klä kanterna med dubbelvikt aluminiumfolie så glider inte degen ner. Grädda 10 minuter i ugnen.

6. Rör ihop fyllningen i en skål under tiden.

7. Fyll det förgräddade pajskalet med fyllningen och baka ytterligare 15–20 minuter i ugnen.